fbpx

Succes komt voort uit individuele eigenschappen

De honden van Pavlov leerden ons al dat angst niet motiveert, maar ook van kinderen kunnen we veel leren als het over motivatie gaat. Wie denkt dat succes grotendeels is gebaseerd op individuele eigenschappen, zal met grote interesse het volgende onderzoek lezen.

Vertrouwen

32 kinderen speelden de hoofdrol in een heel interessant onderzoek: het beroemde Marshmallow experiment. Ieder kind kreeg 1 marshmallow, met de belofte dat zij een tweede marshmallow zouden krijgen als ze 15 minuten lang geen hap zouden nemen. Sommige kinderen konden zich inhouden, anderen niet. Het was op zichzelf al heel grappig om te zien hoe de kinderen reageerden op de situatie; sommigen bedekten bijvoorbeeld hun ogen met hun handen om ervoor te zorgen dat ze niet in de verleiding zouden komen.

Jaren later werd er gekeken hoe de kinderen, die inmiddels volwassen waren, scoorden op sociaal economisch vlak. De resultaten toonden aan dat de personen die zich tijdens het onderzoek wisten te beheersen ook op sociaal economisch vlak veel succesvoller waren dan de personen die in het onderzoek hadden toegegeven aan de verleiding.

De conclusie die uit dit onderzoek werd getrokken, was dat de individuele eigenschap zelfbeheersing een voorspeller is van succes. Met andere woorden: beschik je over een sterke zelfbeheersing, dan word je succesvol. Andere voorwaarden voorspellen dit minder, zoals afkomst, opleiding etc.

In 2013 werd hetzelfde onderzoek gedaan, maar dit keer werd er een element aan toegevoegd: vertrouwen. Voordat de kinderen de marshmallows voorgeschoteld kregen, werden zij door de onderzoekers in twee groepen verdeeld.

De onderzoekers gaven de kinderen uit de eerste groep een kleine doos kleurpotloden en beloofde een grotere te brengen, maar die belofte werd niet nagekomen, zonder dat daar iets over werd gezegd. Je kunt je voorstellen dat het vertrouwen van de kinderen in de onderzoekers een enorme deuk opliep; de onderzoekers hadden gelogen. Er was hier sprake van een psychologisch onveilige omgeving in de beleving van de kinderen.

Ondertussen werd de kinderen uit de tweede groep hetzelfde beloofd. Zij kregen echter wél de grotere doos potloden en hadden vanzelfsprekend een positieve ervaring; de onderzoekers waren hun belofte nagekomen. Hier was in de beleving van de kinderen sprake van een psychologisch veilige omgeving.

Wat denk jij dat de invloed was van de psychologische omgeving op de resultaten van de test? De kinderen in de eerste groep hadden geen reden om erop te vertrouwen dat de onderzoekers een tweede marshmallow zouden brengen en dus wachtten ze niet lang met het eten van de eerste.

De kinderen in de tweede groep bleken maar liefst vier keer langer te wachten dan de kinderen uit de eerste groep. Hoe komt dit? Elke keer dat de onderzoeker een belofte deed en deze vervolgens waarmaakte, registreerden de hersenen van het kind twee dingen: 1. wachten op bevrediging is het waard en 2. ik ben in staat om te wachten.

Invloed van omgevingsfactoren

Eerst leek succes voorspeld te worden door een individuele eigenschap: zelfbeheersing en toewijding. Nu zagen we dat omgevingsfactoren die individuele eigenschappen juist beïnvloeden. Het vermogen van het kind om bevrediging uit te stellen en zelfbeheersing te tonen, was niet alleen een individuele eigenschap, maar werd beïnvloed door de ervaringen en de omgeving. In feite waren de effecten van de psychologisch veilige omgeving bijna onmiddellijk zichtbaar. Er waren slechts enkele betrouwbare of onbetrouwbare ervaringen nodig om de acties van het kind in de ene of de andere richting te duwen.

Als de omgeving waarin je presteert psychologisch veilig voelt, is het makkelijker om te investeren in de toekomst, door te zetten en moeilijke dingen te doen, zonder te kiezen voor de makkelijke snelle weg. Het is een misverstand dat in een veilige omgeving niet optimaal gepresteerd kan worden.

Word ook een inspirerende teamleider

Werk jij met een team, als projectleider, of in de lijn? En wil je jouw team in de juiste versnelling krijgen om bergen te verzetten?
Kijk dan of er nog plek is bij de Livedag Inspirerend Teamleider.

Daar krijg je de ins en outs hoe je hen het beste kan motiveren. Je krijgt de spiegel voorgehouden hoe je hen nu onbewust wel of juist niet motiveert.

Klik hier voor meer info

By | 2021-10-21T10:35:12+00:00 October 21st, 2021|Uncategorized, Voor Management, Voor Mavericks|0 Comments

About the Author:

Avatar for Peter Clausman
Peter Clausman helpt mensen binnen organisaties, die zien dat het beter kan, om hun visie en ideeën te realiseren. Peter gelooft dat deze mensen cruciaal zijn voor de toekomst van de organisatie. Meer tips over hoe jij het verschil kan maken? Leer hoe je ruimte en steun krijgt voor wat jij echt wil in je organisatie

Leave A Comment