De grap zit hem in de herhaling I
De herhalende droom
Vroeger had ik een vaak terugkerende droom. Ik was in mijn straat en kon vliegen! Tenminste… daarvoor moest ik wel heel hard rennen en heel hard met mijn armen op en neer flapperen. Met heel veel moeite, kwam ik los van de grond en begon steeds hoger en hoger de lucht in te klimmen.
Ik klom en klom… totdat ik door een soort onzichtbaar plafond heen stootte. En als ik daardoorheen kwam dat stond ik weer gewoon in mijn straat.
Of liever gezegd: een kopie van mijn straat maar dan een niveautje hoger. Om weer te vliegen moest ik dus opnieuw beginnen met rennen en flapperen, waarna ik weer door een volgend onzichtbare plafond stootte en vervolgens weer een niveautje hoger in dezelfde straat stond. En dat ging eindeloos zo door totdat ik uiteindelijk wakker werd.
Wanneer stopt het?
Als puber vroeg ik me wel eens af, ‘wij als jongeren zijn nu continu nieuwe dingen aan het leren, nieuwe uitdagingen aan het aangaan. Telkens weer opnieuw. Houdt dat ooit op?’ Ik dacht toen dat het eigenlijk nooit zou ophouden, tenzij je zelf er voor koos om even niet de volgende stap te maken. Om in mijn droomtermen te blijven: door te besluiten niet weer te gaan rennen en vliegen, maar gewoon op dat niveau te blijven. Een soort berusting dus om te voorkomen dat je burnout raakt. Maar is er ook een derde optie mogelijk?
Een Maverick is nooit klaar
Altijd maar jezelf blijven heruitvinden is, denk ik, een typisch kenmerk van een Maverick. Een Maverick is nooit klaar, zijn vlammetje blijft aan en hij zal volgende stappen blijven zetten. Een drang zich continu te willen ontwikkelen, verfijnen, bijslijpen. Het succesvol afronden van een project is prachtig, maar het is niet zijn einddoel. Dit komt door een interne drive, een visie dat het beter kan. Hij ziet dat er niet-verkende wegen zijn die de moeite waard zijn om te bewandelen. Hij gelooft in vitaliteit, en zal zichzelf en zijn omgeving uitdagen zich altijd te blijven vernieuwen, omdat stagnatie voor hem een doodzonde is. Zonde van de kostbare tijd en nutteloos.
Wel in balans
Dit heruitvinden doet een Maverick niet als een kip zonder kop. Een groot verschil tussen een Rebel-without-a-cause en een Maverick, zit er in dat de Maverick wel balans weet te houden. Hij voelt intuïtief aan en/of beredeneert rationeel wat niet meer ‘vitaal’ is binnen een organisatie, en dus niet meer goed werkt. Hierdoor zal hij zich alleen inzetten voor vernieuwing, op plekken waar dit waarde toevoegt.
Tien tips om goed in balans te blijven vernieuwen:
Check of het vlammetje blijft branden
Tip 1 luister naar je lichaam
Je lichaam kan hier heel veel over vertellen. Luister goed naar je lichaam, wanneer ben je jezelf aan het opbranden? Ben je zaken aan het doen waar je energie van krijgt, waar je in gelooft, bouwt het aan iets waardevols, groei je erdoor? Of sta je er niet echt achter?
Tip 2 stel jezelf de vraag
Een andere manier is op een vast punt in de dag jezelf af te vragen of je nog energie krijgt van wat je doet. Steve Jobs stond iedere dag voor de spiegel en vroeg zichzelf: ‘Als vandaag de laatste dag is, zou ik dan willen doen wat ik nu doe?’ Als het antwoord ‘nee’ was, dan wist hij dat hij iets moest veranderen.
Tip 3 hou vol
Als het een lange termijn project is waar je aan werkt, waar het einde nog lang niet in zich is, zorg dan dat je van de reis geniet of leert genieten. Een mogelijkheid is dat je jezelf voorhoudt: Oefening baart kunst. Elk project, en zeker de minder leuke, zijn een kans om je kwaliteiten bij te slijpen. Bij mijn lange bergtochten vroeger hield ik het ook veel langer vol als ik genoot van elke stap die ik zette, in plaats van alleen maar te kijken hoe ver de volgende hut nog verwijderd was. Het is een kunst om elke stap goed stevig te zetten, en daarop te letten. Trouwens, onderweg in beekjes spelen wilde ook wel helpen.
Als het vlammetje dooft, zorg voor brandstof en rust
Meteen weer een uitgedoofd vlammetje aan proberen te krijgen werkt niet altijd goed. Als een vuur gedoofd is, heeft dat een reden. Er is of te weinig hitte, er is geen toevoer van zuurstof of er is geen brandstof meer. Voordat je het weer probeert aan te steken moet je eerst voor deze voorwaarden zorgen.
Tip 4 Zorg voor genoeg lichaamsbeweging
Zorg voor minstens 30 minuten lichaamsbeweging per dag. Het beste is als het lichaamsbeweging is die je leuk vindt en eenvoudig in je schema past. Voor mij werkte Aikido ontzettend goed, omdat het naast lichaamsbeweging me ook veel leer over het bewaren van mijn eigen integriteit, en omgaan met veel druk.
Tip 5 Voorkom slaap tekort
Voorkom slaap tekort, zorg dat je een uur voordat je gaat slapen niet meer achter een scherm zit. Drink minder koffie of andere pepmiddelen.
Tip 6 Neem tijd voor reflectie
Neem ieder jaar een week de tijd om terug te kijken op het jaar en maak daar de afweging of je verder gaat of dat je nieuwe paden gaat bewandelen. En maak je hier vrij van alles, verwen jezelf met een sauna, stuur de kinderen even naar opa en oma. Laatst waren mijn vriendin en ik een weekje weg in Nederland. Twente. Geen 3G signaal. Wat een luxe.
Steek het vlammetje weer aan
Tip 7 Zorg voor inspiratie.
Een goede dosis TED-talk filmpjes werkt hier zeer goed voor. Ga naar musea, of leer een vreemde taal.
Tip 8 onderneem iets nieuws buiten je organisatie
Ga een keer per maand iets geheel onverwachts doen, dus een cursus vingerverven, of ga mee helpen in een verzorgingstehuis. Je kan ook met jezelf de afspraak maken dat je iedere dag iets nieuws doet. En hou dit ook bij in een klein ‘ik doe iets elke dag iets nieuws’ boekje.
Tip 9 onderneem iets nieuws binnen je organisatie
Meld je aan voor een project of projectgroep zonder dat je ervoor betaald krijgt. Binnen je eigen organisatie, maar buiten je eigen werkveld valt. Dat geeft een frisse blik en je netwerk wordt groter.
Zodra je vlammetje weer aan is, kan je je weer makkelijker storten op projecten binnen je werk die het verschil maken.
De ‘wel in balans’-tip
De laatste tip is om te zorgen dat je niet als kip zonder kop aan het vernieuwen bent. Zorg voor de balans, zorg dat je herkent of je aan iets nuttigs bezig bent of niet.
Tip 10 Herken of het waarde creëert wat je aan het doen bent.
Deze is best moeilijk, omdat het vaak voor kan komen dat mensen niet inzien of begrijpen waar je mee bezig bent.
Check of de manier waarop mensen dingen doen daadwerkelijk nut heeft. Als men geen beter antwoord kunnen geven dan: “dit is nu eenmaal zoals we het hier doen”, dan is het interessant om het verder te onderzoeken. Tradities zijn nu eenmaal oude oplossingen voor problemen die we vergeten zijn. Als die problemen niet meer bestaan of op een veel efficiëntere manier kunnen worden opgelost, dan ben je waarde aan het creëren. Tip 10 is redelijk kort door de bocht, begrijp ik, maar het is een handvat. Ik ga aan dit onderwerp nog eens een heel blog wijden.
Jullie inzichten
Ik ben heel benieuwd naar jullie inzichten, hoe gaan jullie om met het steeds weer jezelf opladen en doorgaan? Wat houdt jullie gaande? Deel jouw inzichten in de comments! Meestal komende de meest interessante tips in de comments! De beste krijgt een gratis kaartje voor de Meet-the-Mavericks op 26 september!
Voel je je aangesproken? Kom dan naar Meet-the-Mavericks op 26 september: Daar gaan we dieper in op de vraag wat het betekent om Maverick te zijn en delen we tips hoe je de beste Maverick kan zijn. Klik hier voor meer info.
Deel dit artikel met je netwerk! Gebruik hiervoor de knoppen hieronder of hiernaast.
Vanaf tip 7: nieuwe inspiratie, wordt het lastig.
Ik denk dat het inderdaad goed is om buiten inspiratie op te doen. Maar binnen is minstens zo belangrijk, en luisteren is weer het toverwoord, niet eens zozeer om te achterhalen waar de weerstand tegen je plannen zit. Als dat je motief is, dreigt het gevaar van “koker-luisteren”, dat je alleen maar gespitst bent op het onderuit halen van de argumenten van de ander. Dan zit je met je ego veel te veel vast aan je eigen plannetje. Dan hoor je niet echt wat die ander te zeggen heeft.
De kunst is helemaal open te luisteren, zonder vooropgezet plan, puur uit interesse. Wat zit de mensen binnen je organisatie echt dwars? Waar lopen ze tegenaan? Wat zijn hun idealen? Waar zit de energie? Verbiedt die snelle geest van jezelf even om onmiddellijk met een oplossing te komen. Luister actief. Help de mensen achter het echte antwoord op je vragen te komen. Vaak zijn ze zelf niet eens zo bewust van dat antwoord. Wees echt geïnteresseerd, zonder eigen agenda!
Probeer de “probleemoplosser ” in je mind zo lang mogelijk tegen te houden. Dan zul je zien dat het wonder zich voltrekt. Op een gegeven moment lukt het echt niet meer die “probleemoplosser” koest te houden en dan bubbelt de nieuwe inspiratie aan alle kanten naar buiten.
Wat ook een een goede tips is om het vlammetje aan gewaterd te houden is het creëren en behouden van ‘creative tension’ zoals Peter Senge dat beschreef in zijn boek ‘The Fifth Discpline’. Creative tension ontstaat als er een gat is tussen de werkelijkheid en de gewenste situatie. Het moeilijke hieraan is om het gat groot genoeg te houden, door zowel de nood te onderschrijven de werkelijkheid te veranderen, en ook de wenselijkheid van de visie/gewenste situatie te vergroten en onderstrepen.
De gewenste situatie moet dan wel een uitdaging vormen en het waard zijn om in te investeren. Hoe groter het gat tussen de twee hoe groter de creative tension. Het is net alsof je een elastiekje spant tussen de gewenste situatie en de huidige situatie. als het gat groot is staat er veel spanning op het elastiek.
Als er geen duidelijk pad ligt tussen de huidige en gewenste situatie ontstaat de noodzaak om deze in te vullen op een creatieve manier. Er ligt wel een gevaar op de loer: als de tension groot is is het gevaar dat men de doelen van de gewenste situatie naar beneden bijstelt…