Wees een Maverick. Juist nu!

Als er ooit een tijd is waarin de wereld echte Mavericks en helden nodig heeft, dan is het nu. Helden die niet éénmalig iets doen, maar volhouden en voet bij stuk houden. Wat kun jij doen in je werk en voor de maatschappij?

 

Het gebeurt echt

Donald Trump is president. Al die idiote dingen die hij riep tijdens zijn campagne is hij nu aan het uitvoeren; het is niet meer te ontkennen. Maar het gaat dieper. Hij is hard bezig om alles wat hem kan controleren doelmatig te verzwakken of te elimineren: vrije pers, congres, democratie, de Amerikaanse equivalent van het Openbaar Ministerie, de gerechtelijke macht. Het resultaat: een zelfverrijking en machtsuitbreiding. (Niet dat de VS voor Trump de perfecte democratie waren…)

In dit blogartikel ontmasker ik zijn gebruikte tactieken. In je dagelijks werk kom je minder extreme situaties tegen, maar het zijn de zelfde tactieken. Je voelt je misschien machteloos, maar je kunt er zelf iets aan doen. Ik geef je de handvatten.

Tactiek gaslighting

Eerst moet je de tactiek herkennen. Trump verwerft macht met gaslighting; hij laat mensen twijfelen aan de realiteit. Werkt dit? Ja, heel krachtig.

Hoe doet hij dit?

 

 

Het gevolg is dat je onzeker wordt over het nieuws dat je hoort en dat je feiten niet meer vertrouwt. Je weet niet wie je om je heen kan vertrouwen en je zal geen harde vuist meer maken, omdat je twijfelt of je het wel juist hebt. Ontmaskering is de eerste stap. Wees ook alert in zakelijke situaties.

 

Wat kan je doen?

 1. Zorg dat je kloppend nieuws krijgt, geen nieuws met een verdienmodel op basis van advertenties, maar met leden, zoals De Correspondent. Nieuws dat het niet van schreeuwerige koppen moet hebben om maar genoeg clicks en daarmee voldoende geld te krijgen. De Correspondent biedt aan alle School of Maverick lezers EEN MAAND GRATIS LIDMAATSCHAP van De Correspondent aan. Dus probeer eens een maand goed nieuws! (ik heb een deal met De Correspondent geregeld dat alle School of Mavericks-lezers één maand gratis lid kan zijn. En voor de duidelijkheid krijg ik er niets voor, ik steun dit initiatief omdat ik er in geloof. Gebruik de site: corr.es/maverick met code maverick17. Lees beneden de volledige discmimer waarom ik dit doe.

 

 

 1. Zoek naar mensen die je wel kunt vertrouwen en zorg voor veel direct contact met hen. Zorg voor regelmatig contact met deze mensen. Deel je zorgen met hen. Bouw zo een supportsysteem waar je op kan bouwen.

 

 1. Zoek contact met andere mensen die ook het doelwit zijn. Empathie is een sterk verzetswapen.

 

 1. Sta op voor je overtuiging en spreek jezelf uit. Doe het zo vroeg mogelijk en hou er nooit mee op.

 

 1. Blijf weerstand bieden.

 

 1. Weiger publiekelijk mee te doen met dingen waar je niet in gelooft.

 

 1. Breng de daden aan het licht, niet de woorden.

 

 1. Spreek de dader en iedereen die meehelpt aan op hun persoonlijke verantwoordelijkheid.

 

 1. Blijf dit blog volgen voor inspiratie.

 

Wat betekent dat voor je werk?

Trump is een extreem geval, maar deze tacktieken werken ook in ons dagelijks. In welke situaties?

 • Als je met jouw inzicht, kennis en overtuiging niet aan de kant van de meerderheid staat,
 • als je het niet eens bent met de gang van zaken,
 • als je meer zelfvertrouwen en impact wil hebben,
 • als je een alternatief wil neerzetten voor de status quo,
 • als je een alternatief wil neerzetten voor het huidige beleid van de feitelijke macht.

 

Wat ga jij doen om een echte maverick te zijn in deze tijd? Laat het me weten in je reactie hieronder.

 

————————————-

-DISCLAIMER –

HOEZO EEN AANBIEDING VOOR EEN MAAND GRATIS LIDMAATSCHAP VAN DE CORRESPONDENT?

Dit is de logica en het achterliggende verhaal:

Goed degelijk nieuws is in deze tijden cruciaal.

Wat betekent goed nieuws?

Goed gecheckte bronnen, niet alleen de waan van de dag, niet schreeuwerige koppen die vechten om je aandacht, maar juist een blik op de langere trends. Niet afhankelijk van groot corporate geld.

Een partij heeft hiervoor een prachtige aanpak: De Correspondent heeft een vernieuwende aanpak door leden, En is daardoor niet afhankelijke van advertenties. Dus onafhankelijker.

Zoals ze het zelf zeggen zijn ze een advertentiebrij medium:

met belangrijkste doelstelling om de wereld van meer context te voorzien. Door het nieuws in een breder perspectief of in een ander licht te plaatsen, willen wij het begrip ‘actualiteit’ herdefiniëren: niet om je aandacht te trekken, maar om je inzicht te bieden in hoe de wereld werkt. Ga naar www.decorrespondent.nl en steun de onafhankelijke journalistiek.

Persoonlijk hoop ik dat je lid wordt van De Correspondent en gevoed wordt door goed nieuws. Probeer het een maandje, en zie wat het voor je doet.

Maand gratis goed degelijk nieuws

Ik wil je helpen om dat goede nieuws te krijgen. ​Ik vind De Correspondent een prachtig initiatief, en in deze tijden cruciaal. Daarom heb ik contact met ze opgenomen en gezegd dat ik ze graag steun, door hen te noemen in deze mail. Zij vonden het prachtig gebaar en gaven nog een extraatje: als lezer van School of Mavericks krijg je een maand gratis lidmaatschap.

Met deze link corr.es/maverick en deze code: maverick17

Disclaimer –  ik heb geen belang in De Correspondent en verdien hier niets aan. Er kleeft niets aan – ik wil je gewoon helpen aan goed nieuws. Probeer het een maand gratis, kijk wat je ervan vindt en daarna stopt het automatisch.

By | 2018-01-06T21:37:38+00:00 February 8th, 2017|Uncategorized|1 Comment

About the Author:

Avatar for Peter Clausman
Peter Clausman helpt mensen binnen organisaties, die zien dat het beter kan, om hun visie en ideeën te realiseren. Peter gelooft dat deze mensen cruciaal zijn voor de toekomst van de organisatie. Meer tips over hoe jij het verschil kan maken? Leer hoe je ruimte en steun krijgt voor wat jij echt wil in je organisatie

One Comment

 1. Avatar for Peter Clausman
  Jefta February 16, 2017 at 5:24 pm - Reply

  Wow! Wat een helder verhaal. Dank je wel Peter!
  Ook een hele toffe deal met de Correspondent, I am impressed!

Leave A Comment