Heb jij nog goede en uitdagende voornemens gemaakt? Ga je ze waarmaken? Of zit je in een langdurig proces om verandering te realiseren? Ga je dat volhouden?

 

Toch bergen verzetten

AtlasHoe doen anderen dat, die bergen verzetten? Hoe vinden zij de energie om vol te houden? Hoe overwinnen zij de tegenslag en peppen zij hun team weer op om door te gaan?

 

Het zijn vaak mensen met wilskracht en focus. Je kunt natuurlijk elk druppeltje wilskracht inzetten om dat ene doel te verwezenlijken. Maar het kan veel gemakkelijker dan dat. Zeker als je het heel lang wilt volhouden. Want verandering en innovatie realiseren in je organisatie is nu eenmaal een marathon, geen sprint.

Investeer in je omgeving

Je kunt alles investeren in je wilskracht. Maar je kunt ook tijd, geld en energie investeren in het aanpassen van je omgeving. Pas je omgeving zo aan, dat die jou energie blijft geven. Eén van mijn beste investeringen van mijn tijd was een groep gelijkgestemde collega’s om me heen verzamelen. Die zag ik op gezette tijden, we konden elkaar weer inspireren. Kijk eens naar je eigen omgeving: kun je die beïnvloeden zodat ze je continu stimuleert en inspireert?

 

Zes soorten omgevingen

Pas je omgeving aan in de breedste zin van het woord. Ik geef je zes soorten omgeving:

Fysiek

Je fysieke omgeving is alles wat je aan kunt raken, op je werk of thuis. Houd je bureau, je kamer en je bed opgeruimd en schoon. Richt de ruimte optimaal in om je te focussen op jouw doelstellingen in die ruimte. Als er niets is wat je afleidt, kun je je gemakkelijker focussen.

Digitaal

Richt ook je digitale leven in op je doelen. Verwijder overbodige apps en afleidende spelletjes op je telefoon. Gebruik IFTTT (IFTTT is een handige tool die automatisch acties uitvoert. Kijk hier naar een aantal recepten die ik gebruik) of andere handige tools en houd je inbox leeg. Digitale afleiding is nog moeilijker te negeren dan fysieke.

Gedrag

Automatiseer gedisciplineerd gedrag. Leer jezelf aan om net even iets langer te blijven zitten om iets moeilijks af te maken. Richt je dag in, zodat je helder bent op de belangrijkste momenten. Maak een planning voor de volgende dag op de avond ervoor. Creëer routine en je hoeft nooit meer discipline in te zetten.

Denkpatronen en overtuigingen

Wanneer je denkpatronen een diepe depressieve groef zijn waar je niet meer uitkomt, oefen je dan in positieve gedachtes die je energie en optimisme geven. Ontwikkel de overtuiging dat er altijd een oplossing is die jij kunt ontdekken en bereiken.

Sociaal

Vraag je vrienden, collega’s en partner jou te stimuleren. Zoek mensen in je omgeving die je uitdagen om het beste uit jezelf te halen. Deel jouw goede voornemen met hen en vraag hen of ze je eraan willen houden. Zij helpen je dan een extra duwtje te geven op het moment dat jouw wilskracht wat lager is.

Je lichaam

Zorg goed voor je lichaam en houd jezelf in conditie. Als jij de conditie van je lichaam onderhoudt, betaalt dat zich meervoudig terug. Een oud collega van me ging altijd tijdens de lunch een stuk buiten lopen. Juist als hij het te druk had ging hij een extra stuk lopen: “Soms heb ik dagen waarop ik niet scherp ben en veel te doen heb. Het is dan efficiënter om een half uur langer te lopen, even bij te komen en dan weer te gaan werken, dan die extra tijd te gebruiken voor werk. Ik krijg na het lopen zoveel meer gedaan omdat ik dan weer helder ben en energie heb.”

 

Deel jouw ideeën!

Kijk eens in je omgeving – wat gebruik jij om geïnspireerd te blijven onder zware omstandigheden? Wat zijn steunpilaren; wat in jouw omgeving geeft energie – telkens opnieuw?

Laat het hier weten in de comments en ontvang de korte videocursus ‘Bouw je eigen support system.’

 

 

By | 2018-01-06T21:39:44+00:00 January 4th, 2016|Uncategorized|2 Comments

About the Author:

Avatar for Peter Clausman
Peter Clausman helpt mensen binnen organisaties, die zien dat het beter kan, om hun visie en ideeën te realiseren. Peter gelooft dat deze mensen cruciaal zijn voor de toekomst van de organisatie. Meer tips over hoe jij het verschil kan maken? Leer hoe je ruimte en steun krijgt voor wat jij echt wil in je organisatie

2 Comments

  1. Avatar for Peter Clausman
    Jefta January 26, 2016 at 8:00 pm - Reply

    Goeie post Peter! Met plezier gelezen.
    Ciao, Jefta

Leave A Comment