Waar is je twinkeling gebleven?

Stel, je zit bij een grote organisatie, en ooit ben je daar begonnen met vuur in je donder. Een twinkel in je ogen. Maar die energie heb je nu veel minder, je krijgt de energie in ieder geval niet echt uit je werk. Je bent vergeten wat ook al weer je drive was, of je hebt hem nooit echt gekend. Daarnaast heb je een knagend gevoel dat er dingen niet kloppen in je organisatie, dingen die mooier kunnen, die fundamenteel anders zouden moeten gaan. Sommige kan je benoemen, andere maar vaag. Er zijn hoogstens maar een paar collega’s die je hierover spreekt.

Je doet er alleen niets mee, want het rationele stemmetje in je hoofd zegt: “Sorry, maar wie ben jij om daar wat aan te doen, en al zou je iets willen doen: Waar begin je? Dit is veel te groot! Niemand staat open voor mijn ideeën. En trouwens het is crisis, dus doe maar niet te veel rare dingen, straks vlieg je eruit… en bovendien is er al genoeg te doen met te weinig man, dus waar zou ik de tijd vandaan halen?”

Herken je jezelf erin? En wil je hier echt wat mee? Wil je dit veranderen? Wil je weer echt in je kracht staan en het gevoel hebben dat je zinvol, waardevol en productief bezig bent? Dat kan. Het is niet makkelijk en een lange weg, maar wel eentje die de moeite waard is. Maar wie zei dat de makkelijke weg de juiste was… Als je hier iets mee wil dan zijn dit 7 stappen om je op weg te helpen. In ieder geval hebben ze mij heel erg geholpen.

1. Ga op Reis

Dit is echt de beste tip van allemaal. Neem een vakantie, het liefst zo lang mogelijk, of liever een onbetaald verlof. Ga ergens heen waar niets je bekend is, waar je veel op jezelf aangewezen bent. Het liefst zo min mogelijk bellen, skypen, facebooken instagrammen etc. (Voor mij altijd een uitdaging, vraag mijn verloofde maar). Ik ben zelf ooit drie maanden gegaan, maar vier maanden was beter geweest. Het duurde voor mij een maand voordat ik echt los was van mijn werk. Het idee is dat je de bestaande structuren achter je laat. Dat je weer tot jezelf komt, je je nergens druk om maakt, behalve je primaire levensbehoeftes en je voor de rest wel per dag ziet wat je gaat doen. Als het goed is komt er dan weer een dag dat je een belangrijke kwaliteit terugkrijgt: je kan je weer verwonderen. Het geeft weer ruimte aan je oude twinkeling te herontdekken, waar je energie van krijgt . Dit zat verstopt achter de denderende trein van de dagelijkse gang van zaken. Het doel is het creëren van afstand en rust, dat je naar je eigen situatie kan kijken.  En hopelijk ontdek je een dieper verlangen, een verlangen om iets te geven aan de wereld. Om iets neer te zetten. Verwacht niet dat deze inzichten er meteen zijn, dat hoeft ook niet, maar alleen al het feit dat er een opening is, rust is, zal je veel profijt van hebben. Misschien valt het kwartje later pas. Geeft niet.

2. Neem de tijd voor de waarom vraag, wat zijn je verlangens?

Als je niet de luxe hebt van een reis, of wel die luxe hebt gehad: maak tijd tijdens de week voor ‘denk’ tijd of beter nog ‘voel’ tijd. Even geen lijstje van to-do’s afwerken, even geen strakke deadlines. Nee, gewoon tijd om even niets te hoeven doen. En dan het grote geheel bekijken. ‘Waar ben ik ei genlijk mee bezig? Waarom doe ik dit?’ Een vraag die ik mezelf wel stel: “als ik later terug zou kijken op mijn leven, ben ik dan nu met de dingen bezig die waardevol zijn?” Het makkelijkst is om dit in een andere omgeving te doen dan kantooromgeving. Maak een wandeling buiten of neem een warm bad voor jezelf, of ga naar een wellness. En maak er een gewoonte van om dit wekelijks te doen. Het lucht op en houdt dingen helder. Hier kan je denken over wat je met het verlangen, dat je op je reis hebt ontdekt, in de dagelijkse praktijk gaat doen. Meestal beginnen er hier ‘waarom’ vragen bij je op te komen. Of ‘Welk verschil maken wij als organisatie?’ De waarom-vraag inspireert en geeft je weer vuur. Pit in je donder. En dat vuur is precies wat je nodig hebt voor de volgende stappen.

 3. Spreek je uit

Zoals cabaretier Hans Teeuwen ooit zo mooi zei: “nooit opkroppen“. En daar heeft ie gelijk in. Het is gezond om je ideeën te delen. Mensen deelgenoot te maken. Het is bevrijdend om te spreken over de dingen die jou energie geven, over de visie waar je in gelooft. Natuurlijk kan dit heel erg spannend zijn, je hoeft het ook niet per se op werk te delen. Maar als je het voorzichtig doet, zal je zien dat er veel meer mensen zijn die van dezelfde dingen energie krijgen en je visie delen. Zodra je je uitspreekt, kunnen mensen jou herkennen en bij je aansluiten. Je wordt in ieder geval herkenbaar voor medestanders. En andere mensen hebben dan ook meer het lef om hetzelfde geluid te laten horen. Enthousiasme werkt aanstekelijk!

4. Zoek je tribe

En dat sluit goed aan bij het volgende punt. Zorg dat je mensen vindt die net zo denken als jij. Ik hoor heel vaak originele geesten in een organisatie zeggen dat ze de enige zijn, roepende in een woestijn. Grappig als ik twee deuren verder op de gang dan precies hetzelfde verhaal hoor. En dat gebeurt vaak. Eigenlijk is het me nog nooit voorgekomen dat er niet meerdere Mavericks zijn in een organisatie. Als je de tribe eenmaal gevonden hebt, zorg dat je vaker afspreekt, whatsapp groepjes opricht, af en toe een borrel. Deel je frustraties met hen, deel met hen waar je energie van krijgt. Het zal je sterken, het zal je ook helpen om dingen beter te kunnen benoemen.

[foto is trouwens van Jimmy Nelson – TEDxAmsterdam]

5. Vind een mentor

En dan bedoel ik niet degene die je toegewezen hebt gekregen van de organisatie, bijvoorbeeld aan het begin van je traineejaar. Een mentor kom je meestal toevallig tegen, op het moment dat je er moedwillig en doelgericht naar op zoek gaat kom je hem of haar meestal niet tegen. Vooral stap 3 en 4 helpen bij het tegenkomen van een mentor. Het is bijna hetzelfde als een levenspartner zoeken, die vind je ook meestal op de momenten dat je het niet verwacht. En helaas bestaan er nog geen mentor-mentee dating sites. ‘T zou wel mooi zijn als die er waren trouwens. Een mentor is meestal iemand binnen je organisatie die weet hoe de hazen lopen, veel ervaring heeft, en iets herkent in jou. En hij/zij geeft je vertrouwen dat je het best kunt! Wat ook helpt is dat de persoon ook bereikbaar is voor je, als jij net trainee bent en hij zit in de Raad van Bestuur, dan gaat dat waarschijnlijk niet zo goed werken. Als je zelf manager bent en zij/hij zit een of twee lagen boven je werkt het wel goed. Jullie moeten namelijk elkaars positie kunnen begrijpen. Trouwens een coach is een externe mentor. Erg nuttig om naast je interne mentor te hebben… en al helemaal als je (nog) geen interne mentor gevonden hebt.

6. Je bent zelf verantwoordelijk voor het systeem

Een fout die Mavericks vaak maken is dat ze alleen stampij gaan maken en zich afkeren tegen wat er volgens hen niet goed gaat. En daarna claimen dat er niet naar hen geluisterd wordt. Beetje in een hoekje mokken. Het is een oude wijsheid dat je anderen moet behandelen zoals je zelf wil behandeld worden. Noem het karma, de tien geboden of wat je wil, maar als jij niet naar anderen luistert, wie zal er dan naar jou luisteren? Waarom zouden anderen moeten veranderen en als je het zelf niet doet? Daarnaast is het ook interessant om naar jezelf te kijken. Welk gedrag vertoon jezelf? Draagt wat je doet eigenlijk wel bij aan wat je wil bereiken, of houd je door je gedrag eigenlijk de status quo in stand, of versterk je hem juist… Ook al heb je grote plannen en een grote visie, als je er goed naar kijkt zie je dat je in het klein al veel meer kan doen. Kleine acties in je eigen team, verantwoordelijkheid nemen voor bepaalde taken. Zelf daad bij het woord voegen.

7. Speel

Als je dan alle serieuze dingen gedaan hebt, en je je verantwoordelijkheid neemt, dan is het tijd om dat ook weer niet te serieus te nemen. Speel, probeer uit, maak fouten, geef jezelf de ruimte. Door goed te spelen kan je ook sneller leren, en wordt je ook minder als ‘gevaar’ gezien. En om af en toe weer op te laden, de gouden tip: doe af en toe een gek dansje thuis als niemand het ziet. Maar het belangrijkste: ga dingen doen. Na deze zeven stappen heb je genoeg pit in je donder en ondersteuning om dingen te gaan veranderen!

Wat denken jullie?

Dit zijn 7 stappen die werken, ieder geval voor mij en veel mensen met wie ik gewerkt heb. Deze 7 stappen maken je eerst los van de waan van de dag, helpen je eigen ‘why’ the vinden en te benoemen en zorgen daarna voor de om je veilig genoeg te voelen om daadwerkelijk stappen te gaan zetten.  Dit is gebaseerd op mijn inzichten en ervaringen, dus ik ben heel benieuwd. Ik zou graag drie dingen willen weten:

 1. Ik ben heel benieuwd wat jullie ervaring is en welke andere tips jullie nog meer hebben.
 2. Tweede vraag, welke stap is voor jullie het krachtigst?
 3. En derde vraag: wat doen jullie zelf om weer op te laden en energie te krijgen?

Omdat ik jullie input heel erg waardeer geef ik graag een bedankje. Het beste comment beloon ik met het e-book Mavericks van Ricardo Semler (of een soortgelijk boek als jullie die al hebben). comments t/m 1 augustus neem ik mee.

Laat weten in de comments wat jullie tips en inzichten zijn!

En als je denkt dat anderen hier iets aan kunnen hebben: deel dit artikel vooral op facebook, linkedin , google+ of twitter!

By | 2018-01-06T21:41:16+00:00 July 12th, 2014|Voor Mavericks|11 Comments

About the Author:

Avatar for Peter Clausman
Peter Clausman helpt mensen binnen organisaties, die zien dat het beter kan, om hun visie en ideeën te realiseren. Peter gelooft dat deze mensen cruciaal zijn voor de toekomst van de organisatie. Meer tips over hoe jij het verschil kan maken? Blijf op de hoogte - en krijg het PDF Disruptive Mindset in 7 stappen.

11 Comments

 1. Avatar for Peter Clausman
  Jeroen July 30, 2014 at 10:10 am - Reply

  Hallo Peter,

  Gefeliciteerd! Mooi dat je eerste blog er nu uit is. Sterk verhaal!

  Tip
  Vragen en Luisteren zijn een heel krachtige instrumenten. Gewoon onbevangen en open vragen: “waarom gaat het zus en zo?”. het werkt op drie manieren:
  1. De ander voelt zich gezien en serieus genomen zal daardoor ook veel meer geneigd zijn naar jou te luisteren.
  2. De ander wordt uit zijn “automatische-piloot-modus” gehaald en uitgedaagd zelf te denken over hoe en waarom het allemaal toegaat zoals het gaat, en of dat wel zo logisch en handig is.
  3. Vaak heb ik zelf wel een idee over hoe het anders moet. Maar het is goed om je daar niet onmiddellijk over uit te spreken. Het stellen van vragen geeft je de mogelijkheid je idee te toetsen, of jouw oplossing wel de juiste is. Bij mij werkt het zo dat ik in die fase, mijn ideeën dusdanig bijstel, dat ze een nog beter antwoord geven op de problemen van de ander.

  Bijvoorbeeld in een vergadering kun je nadat je alle partijen goed gehoord hebt je geamendeerde idee (en beetje onnozel) op tafel leggen: “Maar als ik jou zo hoor, zou het dan niet het beste zijn om zus en zo te handelen”. De ander krijgt dan al snel het idee dat het eigenlijk zijn eigen idee was. Niets is zo sterk om ideeën een organisatie in te krijgen, als mensen het gevoel geven dat ze het zelf bedacht hebben.

  De belangrijkste stap
  Dat uitspreken en een tribe zoeken is natuurlijk heel belangrijk. Maar het belangrijkste vind ik eigenlijk stap 6: zelf verantwoordelijkheid nemen!

  Wat geeft je energie
  Mij geeft dansen ook veel energie, maar dan niet alleen thuis als niemand het ziet, maar het liefst met een aantrekkelijke vrouw in mijn armen. In werksituaties is het soms wel eens gelukt om met een aantrekkelijke vrouw te dansen, maar de mogelijkheden daartoe liggen niet echt voor het oprapen.
  Dus ik denk dat je je daar beter kunt verlaten op een ander medicijn: humor! Er is weliswaar weinig wat zoveel energie geeft als wanneer je er met een club gelijkgestemden helemaal voor gaat om de wereld te veranderen. Maar helaas lukt dat ook niet altijd. Vaak zit er toch wel iets tegen en loopt het allemaal niet zoals jij graag zou willen. Humor is dan het beste medicijn om te voorkomen dat je van je energie beroofd wordt. Door grappen te maken over een situatie erken je de betrekkelijkheid van waar je mee bezig bent. Probeer het als een spannend spel te zien.

  Succes

 2. Avatar for Peter Clausman
  Peter Clausman July 30, 2014 at 7:51 pm - Reply

  Wat een prachtig en wijs commentaar! nog beter dan de post zelf! Dank voor de toevoeging. Met name het punt wat je noemt over vragen en luisteren. dat als je zelf het idee hebt hoe en wat er beter kan, dat je niet onmiddellijk jezelf moet uitspreken. Dat zijn de subtiliteiten van een ervaren Maverick!

 3. Avatar for Peter Clausman
  Marjolein July 31, 2014 at 7:10 am - Reply

  Hoi Peter,
  Mooie suggesties! Ik weet niet of ik een Maverick ben, of niet, maar misschien gaat het daar niet om.
  Een extra tip: stel je op in je werk alsof je je baan hebt opgezegd.
  Ik heb een paar keer mensen meegemaakt die aangaven dat ze niet meer thuis waren in hun bedrijf. De dingen die zij wezenlijk belangrijk vinden zouden daar niet mogelijk zijn. Daarom zeidenze hun baan op. Vervolgens genereerde dit zoveel interne vrijheid dat ze de dingen gingen doen die zij belangrijk vonden.
  Onbewust had de angst voor het verlies van de baan ze kleiner gehouden dan ze waren.
  Gevolg: in een aantal gevallen vroeg de leidinggevende of ze alsjeblieft wilden blijven omdat ze zo´n inspirerende bijdrage voor de organisatie waren.

  Dus: laat het niet zover komen! Sta op voor wat je belangrijk vind, steek je kop boven het maaiveld uit. Je wordt alsnog ontslagen (en dan hoorde je daar toch niet) of je ontvangt applaus.

  • Avatar for Peter Clausman
   Peter Clausman July 31, 2014 at 10:27 am - Reply

   Hey Marjolein, herkenbare tip. En heel sterk! Dank je! hoop dat andere mensen deze ook lezen, and