fbpx

Van lucifer naar brullend vuur

Op de middelbare school had ik echt een briljante scheikundeleraar. Met wilde handgebaren legde hij uit hoe de ene molecuul de andere leuk vond en hoe ze dan een reactie aangingen.

Knetterend.

Zijn passie zorgde ervoor dat ik scheikunde geweldig vond.

In de derde klas behandelde hij lucifers en vuur maken. Fikkie stoken -daar wilde ik wel meer van weten. -aangezien ik een kleine pyromaan was. Hele dagen slenterde ik over straat met het loepje van mijn vader en probeerde ik gaatjes te branden in alles wat je maar op straat kon vinden.

Lucifers waren natuurlijk veel effectiever.

Potentiële energie

Wat interessant is aan een lucifer is dat er veel potentiële energie in zit. De brandstof in het kopje en het houtje van de lucifer.

Maar er gebeurt helemaal niets met al die potentiële energie. Het zit gewoon te wachten op de juiste omstandigheden. Er gebeurt niets als je geen energie toevoegt.

Want die juiste omstandigheden zijn de zijkant van een luciferdoosje (waar fosfor in verwerkt is) en wrijvingswarmte. Met die energie en omstandigheden help je de reactie over een eerste drempel heen.

Als je dat gedaan hebt…Dan brandt in een keer alle energie los.

Dit heet een exotherme reactie. De reactie moet even over een drempel heen geholpen worden.

Flow

Het mooie van die energie is dat het door blijft gaan. Het begon in het kopje en het hout brandt verder. Het is in een flow. Het gaat vanzelf verder.

Met die ene lucifer kan je hele brandstapels aansteken zodat je brullende vuren krijgt. Waar meer energie vandaan komt dan je hoeft toe te voegen.

Dat is ook iets wat we op werk zouden willen beleven: werk doen waar we brullend veel energie van krijgen in plaats van dat we de hele tijd energie moeten toevoegen.

Dat noem je ‘in flow zijn’. Mensen die in flow zitten hebben momentum in hun leven en ontwikkeling. Het wil niet zeggen dat ze geen tegenslagen kennen, maar die lossen ze met volle energie op en hebben voldoende energie om weer verder te kunnen gaan.

Het zijn mensen waar bij het lijkt of alles vanzelf gaat. Ja ze werken hard, maar met passie, pakken project na project aan, en krijgen dingen gedaan. Ondertussen groeien ze, kunnen ze steeds ingewikkeldere rollen aan.

Ze blijven niet op één gebiedje of specialisme hangen, maar gebruiken dat om steeds strategischer te kunnen opereren. Ze leren steeds meer soft skills om een steeds groter deel van de organisatie in beweging te krijgen.

Hun werkleven is daardoor interessant en vervullend. Daartegenover staat de lucifer die maar niet wil afgaan. Misschien heeft ie te lang in het doosje gezeten en is het kopje een beetje slap geworden – en werkt het niet meer.

Elke keer werken ze hard om een vonkje te krijgen. Maar als het vonkje er is, zijn ze bang dat het uit de hand loopt en blazen ze het snel weer uit. Om dan vervolgens af te vragen waarom ze niet vooruit komen en niet die blazende energie hebben. Er is geen momentum, het staat steeds stil.

Elke keer moet er weer een hoop energie ingestoken worden om in actie te komen. Elke keer kost het bergen energie. Zo kom je nooit in een lekkere flow.

Zo blijft je potentie niet ergens opgehokt in een doosje zitten, maar ontbrandt ie. De vraag is nu, Hoe zorg je dat je in zo’n flow komt? Met andere woorden hoe kom je steeds makkelijk over die drempel heen?

Niet één keertje, maar steeds weer. Want af en toe val je weer uit de flow en moet je er weer inkomen.

Modus operandi

Dus hoe zorg je ervoor dat als je weer te veel afgeremd bent en stilvalt weer makkelijk de drempel nog een keer over gaat. Dat doe je met de Maverick Mindset. Die zorgt ervoor dat je makkelijk je grenzen verlegd, en niet jezelf afremt.

Die zorgt er voor dat je steeds weer ontwikkeld tot een effectievere modus operandi. Een volgend niveau waar je meer impact hebt, meer complexiteit aan kan en meer van jouw talenten tot ontplooiing komen.

Dit is wat je leert in het Maverick Leadership Fundamentals programma. En je leert het niet alleen, we helpen je het daadwerkelijk toe te passen. Het programma bestaat namelijk uit een deel leren en een deel begeleiding terwijl je weer aan het werk bent in de vorm van coaching calls.

Dus als jij in flow wil komen, en je klaar bent om door te breken van je oude modus operandi naar een volgend niveau. Kijk dan eens of het Maverick Leadership Programma iets voor je is.

Wil je dat bespreken? Plan dan hier een call met me in.

By | 2019-07-18T15:05:53+00:00 July 18th, 2019|Uncategorized, Voor Mavericks|0 Comments

About the Author:

Avatar for Peter Clausman
Peter Clausman helpt mensen binnen organisaties, die zien dat het beter kan, om hun visie en ideeën te realiseren. Peter gelooft dat deze mensen cruciaal zijn voor de toekomst van de organisatie. Meer tips over hoe jij het verschil kan maken? Leer hoe je ruimte en steun krijgt voor wat jij echt wil in je organisatie

Leave A Comment