fbpx

Waaraan ga jij je schuldig aan maken dit jaar?

Als je dit jaar een geweldig jaar wil hebben – zorg dan dat je geen goed voornemen maakt. Zorg dat je een slecht voornemen hebt.

Ik zal het uitleggen.

Aardig zijn

“Als ik maar hard mijn best doe en aardig ben, dan gunnen anderen mij ook mijn deel.”

“Als ik maar goed rekening houd met anderen, dan blijft de sfeer tenminste fijn”

Dit is een instelling waar veel mensen last van hebben. Ik zeg ‘last’, omdat je zo nooit in je kracht komt en nooit voorbij een plafond groeit. Je vecht niet voor wat je toekomt.

Je potentie blijft potentie, hij wordt niet omgezet in daadkracht. Het is makkelijk om ‘de goede’ te zijn, de redelijke, de eerlijke, de juiste. Maar het kan een oneerlijke onvolwassen houding zijn.

Een rij tanks tot stilstand

We kennen allemaal het beeld van Tiananmen Square: een leeg Plein van de Hemelse Vrede in China. Een rij tanks wordt geblokkeerd door een man die vertikt opzij te gaan.

De tanks rijden niet over hem heen, maar proberen hem te ontwijken. Dat lukt niet, want de man gaat er steeds voor staan. Dus uiteindelijk brengt hij de tanks tot stilstand. Wat een moedige man. Hij staat voor het juiste. Gerechtigheid. – zou ons beeld zijn.

Het idee erachter is inspirerend: Wat prachtig dat als je sterk staat, dat je zelfs een rij tanks tot stilstand krijgt. Nu wil ik het plaatje omdraaien.

Stel dat jij de tank bent

Je hebt een enorme potentie en kracht in je. Een machtig wapen dat je in kan zetten, waarmee je veel kan bereiken en impact kan hebben.

Je bent lekker op weg, en dan wordt je pad opeens verspert door iemand die het niet oké vindt. Je probeert er omheen te gaan, want je wil niet schuldig zijn aan zijn dood.

Een machtig wapen dat je in kan zetten, waarmee je veel kan bereiken en impact kan hebben. Dat lukt niet. Wat doe je dan – laat je het erbij zitten? Laat je al die kracht en potentie onaangeroerd? Of maak je je schuldig en zet je door?

Zonder schuld geen groei

Vanuit systemisch werk gezien, is schuldig maken zeer belangrijk om je volwassen positie in te nemen. Groei is niet mogelijk zonder schuld.

Denk maar aan jonge vogels in een nest: als er één eten krijgt kan hij groeien. Zijn broertjes en zusjes krijgen dan niets. Hij maakt zich daaraan schuldig en groeit wel.

Voorbeelden van schuldig maken kunnen zijn:

  • Met jou gaat het voor de wind, maar voor je zus niet.
  • Je beëindigt een relatie omdat je voelt dat deze je tegenhoudt in je eigen ontwikkeling en je klein houdt.
  • Je ontslaat medewerkers, omdat je verder moet met het team. Ook al weet je dat ze daardoor in een zwart gat kunnen vallen.
  • Eerder dan je collega’s van werk weggaan, omdat je je kinderen van de BSO moet halen.

Een veel voorkomend voorbeeld van mensen die onschuldig zijn:

  • Voor alles verantwoordelijk voelen en veel meer taken op je nemen, om maar te zorgen dat alles goed loopt.

Paradox van verantwoordelijkheid

Weet je? Er zit hier een paradox.

Deze über-verantwoordelijke mensen zijn eigenlijk helemaal niet verantwoordelijk.

Want zij nemen verantwoordelijkheid voor hun collega’s, partner, kinderen, baas… maar de belangrijkste verantwoordelijkheid nemen ze niet. Ze nemen geen verantwoordelijkheid voor zichzelf. Want dan blijven ze tenminste onschuldig. Dit is het brave jongetje/meisjes syndroom.

Ze pakken liever andermans zorgen en zaken op, dan de eigen sores, vraagstukken en pijnpunten onder ogen te zien. Doe je dat, dan staakt je groei. Schuld aangaan en deze waardig dragen maakt uiteindelijk het krachtigst.

Jij bent de tank – ga rijden! Heb je daar een duwtje in de rug bij nodig? Kom dan op 26 maart naar mijn Masterclass Authentiek Krachtige Invloed>>>

Dus waar ga jij je dit jaar schuldig aan maken?

By | 2020-01-07T09:17:08+00:00 January 7th, 2020|Voor Mavericks|0 Comments

About the Author:

Avatar for Peter Clausman
Peter Clausman helpt mensen binnen organisaties, die zien dat het beter kan, om hun visie en ideeën te realiseren. Peter gelooft dat deze mensen cruciaal zijn voor de toekomst van de organisatie. Meer tips over hoe jij het verschil kan maken? Leer hoe je ruimte en steun krijgt voor wat jij echt wil in je organisatie

Leave A Comment