fbpx

TED-talks zijn niets voor mij

“TED-talks zijn een geweldige inspiratie, maar voor het bedrijfsleven op zijn best om medewerkers te inspireren tijdens een heidag. Spreken zoals bij TED is echter niets voor mij. Ik ben bedrijfsleider, een serieuze professional, en ik zal nooit dit soort populaire praatjes houden. Ik ben iemand van de feiten. In de zakenarena word je niet persoonlijk. De zakenwereld gaat over feiten, cijfers en processen. Niet over grappige of ontroerende verhalen met persoonlijke inzichten. Dat is iets voor social media.”

Denk jij er echt zo over?

Organisaties bestaan uit mensen. Mensen die de organisatie maken of breken. Het resultaat van een organisatie is het geheel van acties die mensen besluiten te doen of te laten. Hun aandacht voor het werk, hun toewijding en hun inzet worden voornamelijk bepaald door hun onderbewuste besluit. Je wil dus dat besluit positief beïnvloeden, als je ten minste de resultaten van je organisatie wil laten groeien.

Wetenschap

brainRationele gedachten en de verwerking van feiten gebeurt in de neocortex van de hersenen.

Uit neurologisch onderzoek blijkt dat je daar geen beslissingen maakt. Besluiten maak je in het lymbisch systeem en het reptielenbrein. Je lymbisch systeem is het emotionele deel van je brein, dat al een grotere invloed heeft op je besluitvorming. Maar de grootste invloed heeft het reptielenbrein; je instinct.

Dus als jij je publiek feiten en cijfers geeft, activeer je de neocortex en niet het besluitvormende deel van de hersenen. Dat gebeurt ook als je complexe en abstracte concepten brengt in hoogdravende academische taal of ingewikkelde tabellen met veel cijfers. Gebruik liever helemaal geen tabellen.

 

Hoe kun je het publiek bewegen?

Wat heb je nodig als je het publiek wilt bewegen? Wat triggert mensen? Hoe kun je ze dus laten beslissen om in actie te komen? Stimuleer hun reptielenbrein.

Beeld

Gebruik beelden, foto’s en eenvoudige diagrammen. Vereenvoudig. Probeer niet slim te lijken door ingewikkelde grafieken te gebruiken. Nijntje van Dick Bruna: dát communiceert de boodschap. Ook aan slimme, hoogopgeleide mensen, want wat mensen met hun neocortex doen en kunnen is irrelevant voor hun besluitvorming. Kijk maar naar de effecten van Nijntje verkeersborden.

 

Contrast

Het reptielenbrein reageert op hoog contrast, zowel visueel als tekstueel. Zorg voor duidelijke beelden, letters en cijfers. Kleur ook je verhaal extreem in. Nuance is voor de uitwerking.

 

Tastbaar

Gebruik concrete voorbeelden; metaforen werken geweldig. Beschrijf de voorbeelden filmisch; laat als het ware aan je publiek zíén wat je vertelt. Gebruik zintuigelijke beschrijvingen.

 

Begin en eind

Zorg dat je begint en eindigt met je belangrijkste boodschap. Het reptielenbrein registreert het begin en het eind goed en neigt ernaar de rest te vergeten.

 

Je publiek centraal

Als je publiek voelt dat het over hen gaat, krijg je hun aandacht. Hoe raakt je onderwerp hun positie, hun werk, hun status? Hoe meer ze het gevoel hebben dat het over hen gaat, hoe alerter ze zijn.

 

Emotie

Als je wilt dat je toehoorders in beweging komen, gebruik emotie. Een persoonlijk verhaal werkt het best; het activeert het lymbisch systeem. Zorg dat ze bijna jouw pijn kunnen voelen, of de pijn die ze zelf voelen als ze niets doen.

 

Storytelling

Als je deze elementen combineert, zul je merken dat het werkt. Zakelijk leiders werken steeds meer met storytelling. Maar let op: als je niet overtuigd bent, voelt het publiek je vooroordeel tegen storytelling. Alleen als jij je durft over te geven aan het idee dat verhalen bij het zakenleven horen, zul je het publiek omver blazen. Elke keer weer.

 

Wil jij meer impact maken met jouw presentatie?

Jij kan ook de technieken uit TED talks gebruiken om meer impact te hebben. Als je daar meer over wil leren, dan hebben we iets moois. Tara Phillips, corporate & TEDx Speakercoach, deelt  haar kennis binnenkort met ons. Binnenkort hebben we een hele toegankelijke masterclass. Kijk hier voor meer info.

By | 2018-01-06T21:45:46+00:00 October 11th, 2016|Uncategorized|2 Comments

About the Author:

Avatar for Peter Clausman
Peter Clausman helpt mensen binnen organisaties, die zien dat het beter kan, om hun visie en ideeën te realiseren. Peter gelooft dat deze mensen cruciaal zijn voor de toekomst van de organisatie. Meer tips over hoe jij het verschil kan maken? Leer hoe je ruimte en steun krijgt voor wat jij echt wil in je organisatie

2 Comments

  1. Avatar for Peter Clausman
    Kim Oostveen October 15, 2016 at 9:06 pm - Reply

    Mooi uiteengezet, Peter! Ik onderschrijf het en zie het ook gebeuren bij mijn doelgroep: ouders in stressvolle thuissituaties die beter contact willen met hun kind. Dus ik zou m breder willen trekken. Dit geldt voor elke leeftijd, elke doelgroep. Zodra alle drie de soorten hersenen zijn ontwikkeld. 🙂 En idd eigen levenslessen die overwonnen zijn, obv uitleg van duidelijke stappen verbindt de neocortex (analyse), het empatisch vermogen (lymbisch) en het instinct; klopt dit voor mij (besluitvorming). Mooie bevestiging is dit voor een basismodel van 5 stappen dat ik momenteel ontwikkel! Dankjewel.

Leave A Comment