fbpx

Waarom ik de masterclass disruptive mindset heb ontworpen.

Afgelopen week sprak ik met een Agile coach. Hij vertelde mij dat hij gaat stoppen met het werk en voor zichzelf gaat beginnen. Ik vroeg hem waar hij zich op gaat richten.

“In Agile leer je vooral de processen. Maar in de boeken lees je dat mindset super belangrijk is, cruciaal zelfs, maar daar blijft het dan bij. Hoe je het moet doen wordt niet verteld. Dit is vaak het punt waar het op blijft hangen.

Hij vervolgde:

“Als je kijkt naar bijvoorbeeld de ING (waar ze met bijna de hele bank zijn overgestapt op Agile werken), en je spreekt de mensen daar, dan hoor jet hetzelfde. Veel mensen maken wel de stappen, maar ‘zijn’ niet Agile.”

Hij gaat dus aan het deel werken wat belangrijk is, maar waar je geen les in krijgt: mindset. En dat was ook de reden waarom hij mij wilde spreken. Ik ben er immers al jaren mee bezig en hij wilde weten hoe je dat nou doet, “mindset trainen”.

Waar kwam mijn interesse vandaan?

In de tijd dat ik voor de Rabobank werkte, want daar liep ik tegen precies hetzelfde aan.

We waren toen bezig met het introduceren van Lean Startup en het Business Model Canvas. Elke keer dat we het introduceerde waren mensen enthousiast. In de training gingen ze ermee aan de slag. Alleen daarna viel het weg.

Eén van de redenen is dat ze daarna weer in hun gewone werk zaten. Dus niet in een omgeving die hun nieuwe manier van werken ondersteunde.

De andere reden was dat er nog iets ontbrak. Laats las ik de uitspraak: “If you give a fool a tool, it is still a fool.”

Natuurlijk waren mijn oud-collega’s helemaal geen fool. Sterker nog op veel vlakken waren ze veel beter en professioneler dan ik. Maar het gaat om de gedachte achter de uitspraak.

Als je iemand een tool geeft, wil nog niet zeggen dat hij zelf daardoor verandert. Hij blijft wie hij was, en zijn gedachtepatronen blijven ook redelijk ongewijzigd.

Dat is waarom ik in de tijd bij Rabobank al zo geïnteresseerd was in niveaus van bewustzijn en mindset.

Om echt fundamenteel andere oplossingen te maken, om echt te innoveren of echt Agile te zijn, moet je op een andere manier bewust zijn. Op een andere manier kijken, denken en doen.

De druppel kwam op een moment van desillusie

Ik was op zoek gegaan naar mensen die verandering brachten binnen de bank. Ik had de programmaleider voor de visie 2016 gevonden. Dus ik bevroeg hem hoe hij dat dan aanpakte: een nieuwe koers voor de bank realiseren.

“Gewoon zoals ik vier jaar geleden ook deed, en vier jaar daarvoor.”

Nou dacht ik bij mezelf… als je hetzelfde doet bij deze verandering als vier jaar geleden, dan zal de bank niet echt fundamenteel van koers wijzigen…

Door dat gesprek wist ik het zeker. Eerst moet de mindset anders, moeten mensen tot andere inzichten komen. Daarna kunnen ze pas echt effectief een verandering maken.

Dit was de reden dat ik eerst probeerde andere zaken te introduceren, die op het eerste gezicht niets te maken hadden met Lean Startup. Zoals een training of playfulness van Floris Koot. De gedachtes van Evolutionair Leiderschap van Peter Merry. Het tegendraadse advies van Wytze Kuijper, de initiatieven van Jan de Dood.

Zelf had ik een initiatief bij de bank gestart: Commissie Grundsatzfage. Gebaseerd op een idee van Wytze. Hij vertelde dat er in Duitsland bedrijven waren die een Herr Direktor Grundsatzfrage hadden aangesteld. Vrij vertaald: de directeur fundamentele vragen.

Dat was iemand die de business scherp hield met fundamentele vragen: Voor wie doe je het werk? Als je het niet doet, is dat dan heel erg? Voor wie dan? Wat hou je hiermee in stand?

Vragen waar je in je dagelijks werk compleet aan voorbij gaat.

Mentaliteit

Nadat ik bij de bank weg ben gegaan, heb ik een reis gemaakt naar Silicon Valley. Het grootste verschil was de mentaliteit. Een sfeer van positief mogelijkheden zien en er ook mee aan de slag gaan.

Maar hoe krijg je dat in een organisatie?

Ik interviewde vernieuwers in organisaties over hoe zij dat aanpakte. De CTO van KPN zei: “Het zit hier gewoon in de Nederlandse cultuur, het lukt hier gewoon niet op dezelfde manier als daar”.

Daar was ik het niet mee eens. Mensen hier kunnen dat net zo goed.

Zelf ben ik rond dat moment gaan ondernemen – het begin van de School of Mavericks. Ik volgde veel trainingen over hoe je dat goed kon aanpakken.

Geweldig, zo’n andere vibe dat ondernemen. Als je plannen had – het enige dat je in de weg stond was jezelf als je niets deed. Dus gewoon doen, en dan creëerde je iets nieuws. 

Daarnaast werd ik gecoacht. Strak en nietsontziend.

In 2014 bracht ik al mijn ervaring, de trainingen, kennis uit boeken en het coachen bijeen om samen met Tijmen Rümke de eerste training te ontwikkelen.

Het was gelijk een hit. Deze training is later geëvolueerd naar de Disruptive Mindset zoals deze nu is. Deelnemers waren zeer enthousiast en in no time gaven we deze training bij Eneco, Stedin, en tientallen andere bedrijven.

 

Ondertussen hebben zo’n 1700 mensen de masterclass gevolgd. Waarom directie van NS en Eneco en de financiële top van Friesland Campina.

Waarom zo succesvol?

Omdat het precies dat traint wat je in heel veel andere innovatie of veranderprogramma’s niet echt goed behandeld krijgt: mindset.

Als het trainen van mindset bij jou ook een ontbrekende factor is om een stap vooruit te zetten, kom dan naar mijn avondmasterclass. Kijk hier voor de komende data.

By | 2019-03-19T07:13:01+00:00 March 19th, 2019|Voor Mavericks|0 Comments

About the Author:

Avatar for Peter Clausman
Peter Clausman helpt mensen binnen organisaties, die zien dat het beter kan, om hun visie en ideeën te realiseren. Peter gelooft dat deze mensen cruciaal zijn voor de toekomst van de organisatie. Meer tips over hoe jij het verschil kan maken? Leer hoe je ruimte en steun krijgt voor wat jij echt wil in je organisatie

Leave A Comment