Als Michael Dooijes er niet was geweest, had ik nooit de stappen gemaakt die ik nu heb gemaakt. Of misschien had ik ze wel gemaakt, maar dan had ik er jaren over gedaan.

 

Hij was mijn manager bij Strategy en Innovation en CEO van een startup die door de bank was gekocht. Ik heb van hem geleerd hoeveel ruimte je hebt in een organisatie en wat je voor elkaar krijgt als je met passie en toewijding ergens voor gaat. En bovendien wat het betekent om in een geweldig team te zitten. Door hem heb ik wakker geworden en ben gaan ondernemen binnen de bank. Ik heb lef gemaakt om mijn idee succesvol bij de Raad van Bestuur te pitchen. Ik ben echt gaan groeien.

 

Hij is niet de enige. In mijn leven heb ik veel mentoren gehad en ik heb ze nog steeds. Mensen met wijsheid, die mij voor zijn gegaan en mij de stappen laten zien die ze zelf genomen hebben.

 

Wil jij een mentor?

Het is prettig een mentor te hebben; iemand die laat zien hoe je het kan doen. Dan wordt het makkelijker en minder eng. Hij kan je de kortere weg laten zien. Hij kan je laten zien wat je nog niet weet. Hij kan een nieuwe wereld voor je openen.

 

Maar als je op zoek gaat naar een mentor omdat je het makkelijker wilt krijgen, zul je weinig succes hebben.

 

Niet makkelijker maar moeilijker

De grap is dat je pas een mentor krijgt als jezelf toe bent aan de volgende stap, doordat je door je eigen inzet al ergens bent gekomen. Je krijgt pas een mentor als je juist het moeilijke pad gekozen hebt en daardoor waardig bent gevonden. Dan willen mentoren je wel helpen. Niet omdat je het makkelijker wil krijgen, maar omdat je bereid bent moeilijke dingen te realiseren. Er staat dus niet altijd een mentor voor je klaar. Niet altijd als je er één nodig denkt te hebben.

 

Waarom heb jij een mentor nodig?

Jezelf opnieuw uitvinden houdt nooit op. Je kan het proberen te negeren en uit te stellen, maar dan worden je ingesleten patronen alleen maar dieper. Op een gegeven moment moet je wel veranderen, en de klap van verandering komt dan alleen maar harder aan.

 

Je begint steeds weer bij nul

Echt jezelf opnieuw uitvinden begint altijd weer bij nul. Je weet niets van het nieuwe. Natuurlijk kan je bouwen op wat je hebt, maar dan is het niet opnieuw uitvinden. Dan is het slechts in het verlengde van wat je al deed. Dan blijf je hangen in oude patroneren en die zullen je niet verder brengen, maar juist tegenhouden. What got you here, won’t get you there.

 

Stel dat je een promotie krijgt en van specialist opeens manager wordt die een team aanstuurt. Dan kan je op dezelfde manier doorgaan, maar het is effectiever als je start bij nul en je afvraagt: “hoe ben ik een goede manager?”

 

Het enige wat je wel kan meenemen is het vertrouwen dat het de vorige keer gelukt is, of dat je in ieder geval nog leeft. Een mentor is dan cruciaal voor je succes.

 

De makkelijkste manier om een mentor te krijgen

Stel dat je jezelf opnieuw wil uitvinden. Stel dat je oude patronen wil doorbreken. Stel dat je daar toch graag een mentor voor zou willen hebben, maar er is niemand.

 

Dan is er nog een andere manier. Ik ben daar pas later achter gekomen. Die manier is: boeken lezen.

 

Boeken, vooral de goede, kunnen echt je leven veranderen. Ze kunnen je kijk op de wereld volledig openen, je diepgaand inspireren of een vast ankerpunt worden waardoor je je koers kan bepalen. Voor mij heeft een aantal boeken nog meer invloed op me gehad dan een mentor.

 

Mijn favoriete boeken

 • Trickster makes this world: mischief, myth and art – Lewis Hyde
 • The Fifth Discipline – Peter Senge
 • Man’s search for meaning – Viktor Frankl
 • Mindset: the new psychology of success – Carol Dweck
 • The seven habits of highly effective people – Stephen Covey
 • The Art of War – Steven Pressfield

 

Op mijn verlanglijst staat nog:

 • How to win friends and influence people – Dale Carnegie (tip van Michael Dooijes) – nu aan het lezen.

Welke boeken moeten zeker in het pakket?

Ik wil binnenkort een pakket boeken weggeven, de beste boeken die je als maverick wil lezen.

Welke boeken moeten zeker in dit pakket zitten?

Deel ze hieronder. Schrijf welke boeken voor jou het meest inzichtelijk waren, die de meeste impact hadden en je het meeste inzicht gaven of juist een vaardigheid leerden. Je kunt ook de boeken delen die je nog graag wil lezen. Dan neem ik ze op in het pakket dat je binnenkort kan winnen.

Vul nu het reactieveld in!

By | 2018-01-06T21:48:21+00:00 June 14th, 2017|Uncategorized|10 Comments

About the Author:

Avatar for Peter Clausman
Peter Clausman helpt mensen binnen organisaties, die zien dat het beter kan, om hun visie en ideeën te realiseren. Peter gelooft dat deze mensen cruciaal zijn voor de toekomst van de organisatie. Meer tips over hoe jij het verschil kan maken? Leer hoe je ruimte en steun krijgt voor wat jij echt wil in je organisatie

10 Comments

 1. Avatar for Peter Clausman
  Marlies Huisman June 15, 2017 at 7:09 am - Reply

  Hi Peter, ik heb even 1-2-3 geen boek, maar wil je laten weten dat je inspirerende blogs schrijft. Het zijn handige weetjes, soms oja feiten, maar altijd leerzaam en de mind is weer gereset. Dank je wel, Marlies

  • Avatar for Peter Clausman
   Peter Clausman June 15, 2017 at 7:10 am - Reply

   Hey Marlies! Dank je! Fijn te horen dat het waardevol voor je is!

 2. Avatar for Peter Clausman
  MRB Fijnaut June 15, 2017 at 8:24 am - Reply

  Zit al een tijdje te wachten op het boek van Peter Clausman. Komt waarschijnlijk binnenkort uit, maar kan ook nog even duren. Als het af is, is het af… ik wacht rustig! Mijn nachtkastje heeft in ieder geval al plek. Zeer benieuwd!

 3. Avatar for Peter Clausman
  Liselore June 15, 2017 at 10:04 am - Reply

  Leuke blog Peter!

 4. Avatar for Peter Clausman
  Alex Lie-Hap-Po June 15, 2017 at 11:33 am - Reply

  How How to win friends and influence people is een heel mooi boek. Er is alleen nog een aanvulling te maken op dit boek. Wanneer je in je organisatie te maken krijgt met machtsspelletjes dan kun je het boek 48 laws of power lezen van Robert Greene. Dit geeft meer inzicht in de drijfveren van mensen. Al zijn boeken staan in mijn kast;-)

 5. Avatar for Peter Clausman
  Aarnout Molenaar July 20, 2017 at 12:34 pm - Reply

  te lezen boeken:

  – The Slight Edge (Jeff Olson)
  – Think and Grow Rich (Napoleon Hill, 1937)
  – As a man Thinketh (James Allan, 1903)

  How to make friends.. was samen met de Slight Edge voor mij een eye opener en heeft me geholpen stukje bij beetje ‘beter’ te worden..
  En je komt de juiste mensen (mentor) tegen op het juiste moment voor jou..

Leave A Comment