Door wie word jij nou echt geïnspireerd?

Door wie word je nou echt gegrepen?

Wie geeft jou inspiratie om de extra kilometer te gaan?

CHINA_TIANANMEN_tankman

Stil staan

Af en toe krijg je een vraag, die je doet stilstaan en echt laat nadenken. Die je inzicht doet veranderen.

 

Een paar maanden geleden kreeg ik precies zo’n vraag. Ik gaf een keynote voor een groep innovators van één van de grootste Nederlandse familie bedrijven. Het waren allemaal gedreven innovators die binnen de verschillende groepsonderdelen radicale vernieuwing nastreven.

 

Op een gegeven moment stelde iemand de vraag: “Inspiratie is belangrijk, om door te gaan. Maar wie is nu eigenlijk jouw inspiratie bron? – wie is jouw held?”

 

Ik moest nadenken. Natuurlijk schoten me de bekende voorbeelden door mijn hoofd. Echte radicale innovators zoals Steve Jobs en Elon Musk. Of grote leiders zoals John F. Kennedy, en Neslon Mandela of Mahatma Gandhi.

 

En hoewel die grote namen inspirerend zijn, staan ze ook te ver weg. We kennen ze meestal van de momenten wanneer ze al groot en succesvol waren.

 

Het klopte niet

Dat kon niet mijn antwoord zijn. Het klopte niet. Dat waren namelijk niet de mensen die me dag in dag uit inspireren.

Opeens werd het duidelijk. Het werd duidelijk wie mij energie geven om verder te gaan, wie het zijn die mij bewijs geven dat het kan. Dat zijn namelijk de mensen die nu dag in, dag uit in een omgeving zitten die hen misschien niet helemaal begrijpt. Maar dat ze bezig zijn met een visie.

 

Mijn helden

Het zijn mensen die zien dat er iets moet gebeuren, dat er iets niet klopt, dat het beter kan. Het zijn mensen die om zich heen kijken en zien dat niemand iets aan het probleem doet, of niemand acteert op de kansen.

Ze zien dat wanneer niemand er iets aan doet, er nooit iets zal gebeuren. Het zijn mensen die dan op dat moment zeggen, tegen beter weten in, zeggen: “ook al weet ik niet hoe het moet, het moet gebeuren, en dan ga ik het maar doen.”

Die mensen zijn mijn helden, en het zijn er veel. Maar ze zijn niet beroemd. of bekend. Er zitten veel van deze mensen in jouw organisatie, al zullen ze nooit de erkenning krijgen. Ze doen het omdat ze niet anders kunnen. Ze zijn bevlogen en betrokken.

Maar ze doen niet altijd wat er in hun functieomschrijving staat. En dat is maar goed ook.

 

De enige succesfactor in innovatie en vernieuwing

Waarom zouden dit ook jouw helden moeten zijn?

Omdat zij  de enige constante factor vormen voor vernieuwing.

Elk bedrijf komt vroeg of laat aan het einde. Op een gegeven moment werkt meer efficiëntie en kostenreductie niet meer. Dan moet er een nieuwe markt of nieuw business model gevonden worden.

Meestal wordt dat ook gevonden… door nieuwkomers, niet door de oude garde.

Als je kijkt naar de bedrijven die het wel gelukt is om zichzelf opnieuw uit te vinden en (radicaal) te vernieuwen, dan is er één constante factor.

En nee, dit is niet de nieuwste Lean startup, Agile, super methode. en ook niet bepaalde aankoop strategie of een specifiek innovatie programma. Het begint altijd, maar dan ook altijd met een gepassioneerde medewerker die verder dan de status quo kijkt en ondanks dat niemand hem begrijpt of hij veel tegenwerking krijgt doorzet. Ze zijn ondernemend, en doen niet dingen “omdat ze nu eenmaal altijd zo gaan”. Dit zijn de Mavericks.

Ik geloof dat iedereen deze Maverick-potentie in zich heeft. En iedere organisatie heeft Mavericks rondlopen.

 

De vraag aan jou: geef jij het steun, ruimte en vertrouwen, ben jij zelf misschien wel een vernieuwer? of houden jouw acties deze vernieuwing tegen? Ben jij een Maverick of een Maverick-killer?

 

Wil je mijn helden eens ontmoeten?

Wil jij mijn inspiratiebronnen eens ontmoeten? De gewone helden?

 

Dat kan!

 

Eens in de zoveel tijd nodigen we Mavericks uit om hun persoonlijke verhaal te delen. Telkens komen 2-3 sprekers bij Meet-the-Mavericks.

 

Binnenkort is er ook weer Meet-the-Mavericks en jij kan erbij zijn. Het loopt al redelijk vol, maar er zijn nog een aantal plaatsen. We sluiten bij 40 inschrijvingen, om de sfeer intiem te houden. Dus wees erbij!

 

Meer info klik hier

De helden deze keer zijn:

Lassi Kurkijarvi

Oud Hoofd Sanoma Lab – nu Senior Partner Value First

Lassi

 

 

Marjolein ten Hoonte

Directeur MVO en Arbeidsmarkt Randstad

Marjolein ten Hoonte

 

 

 

Derde spreker wordt binnenkort bekend gemaakt!

kanskaart achter

 

 

Deel met ons wie jouw helden zijn:

Ik ben benieuwd wie jouw helden zijn. Dus als je grote of kleine helden kent, deel ze met ons hier onder in het commentaar veld! Ik ben benieuwd!

By | 2018-01-06T21:52:05+00:00 August 24th, 2015|Uncategorized|0 Comments

About the Author:

Avatar for Peter Clausman
Peter Clausman helpt mensen binnen organisaties, die zien dat het beter kan, om hun visie en ideeën te realiseren. Peter gelooft dat deze mensen cruciaal zijn voor de toekomst van de organisatie. Meer tips over hoe jij het verschil kan maken? Leer hoe je ruimte en steun krijgt voor wat jij echt wil in je organisatie

Leave A Comment