KennedyAf en toe kom je een super boek tegen. Niet per se omdat het een literair hoogstandje, maar wel eentje waar je veel van leert.

Zo eentje heb ik weer gevonden, een boek wat ik echt gaaf vind.

Het is niet alleen nuttig, maar ook goed onderbouwd, en vol met eenvoudige praktische stappen die zorgen dat je impact hebt.

Hoe kwam ik erbij? Raadde iemand me het aan? Nee deze keer eens niet.

Ik kwam het toevallig tegen. Hoe? Op een hele ouderwetse manier…

Af en toe loop ik een Bruna binnen om te kijken wat daar ligt, en om te kijken welke boeken scoren, om ideeën op te doen. (O.a. voor mijn komende boek over hoe je binnen jouw organisatie verandering kan realiseren ongeacht de positie waar je zit.)

Meestal loop ik weer naar buiten met een Harvard Business Review. En soms met een boek.

charisma myth coverDit keer dus met een boek. “The Charisma Myth -master the power of Personal Magnetism” door Olivia Fox Cabane.

De belofte van het boek is dat charisma aan te leren is, en dat iedereen het kan. Het doet er niet toe doet wat voor een persoonlijkheid je hebt, en je hoeft jezelf helemaal niet te veranderen. Je kan gewoon jezelf blijven. Het enige wat nodig is, zijn een paar kleine aanpassingen in je gedrag. En daar heb je twee dingen voor nodig – 1 weten wat je moet doen, en 2 de discipline om het dag in dag uit toe te passen.

Het boek geeft het eerste, en maakt het tweede heel makkelijk, doordat de oefeningen eenvoudig zijn.

Interessant? Jep?

Dus, hoe werkt het?

 

De 3 basisaspecten van charisma

Men vindt iemand anders charismatisch wanneer hij/zij gedrag vertoont dat één en/of meer van de drie kern aspecten heeft: de persoon is present (aanwezig, ‘in het nu’), komt warm over of straalt kracht uit.

Je charisma groeit als je meer van deze drie aspecten vertoont. Alleen is er een klein probleempje: Alle drie de aspecten communiceer je grotendeels door onbewuste lichaamstaal.

Nou ja probleempje – daar weet de Cabane wel raad mee. Ze heeft op basis van onderzoek en door veel ervaring als ‘charisma coach’ gezien dat er een manier is om je onbewuste gedrag aan te passen.

Door bewust je gedachte te leiden en op een specifieke manier te denken, kan je leren je interne gesteldheid onder controle te krijgen. Hierdoor straal je automatisch meer ‘aanwezigheid’, warmte en kracht uit met je lichaamstaal.

 

Interne gesteldheid is de sleutel

sleutelJe interne gesteldheid is het kritieke element voor charisma. Als je je interne gesteldheid onder controle krijgt, dan kan je bouwen aan meer warmte, kracht en aanwezigheid.

Hier zit zowel de uitdaging als ook de oplossing. Want het moment dat je ongemak voelt duikelt je charisma omlaag.

Elk ongemak haalt je uit je charismatische staat. En dit kan elk type ongemak zijn. Het maakt dus niet uit of dit nou fysiek ongemak is, zoals de zon die in je ogen schijnt, of je pak dat te warm is, of mentaal ongemak, zoals angst, misnoegen, zelf-kritiek of twijfel aan eigen kunnen.

 

Herstel je gemak

Hoe ga je om met deze charisma-doder?

Je moet ongemak neutraliseren.

Het eerste wat je meteen moet doen is het ongemak voor jezelf benoemen, nog beter is dat je het ook in je gesprek of presentatie benoemt.

Verder geeft Cabane hele praktische oefeningen om over ongemak heen te komen. Namelijk met een simpel proces van drie stappen –

1) doorbreek het stigma en/of verlaag ‘het drama’ van het ongemak door te realiseren dat het een veelvoorkomend ongemak is. Dat het gedragen wordt door veel mensen op datzelfde moment. Dus niets om voor te schamen en niets heftigs.

2) neutraliseer de negatieve gedachtes door te bedenken dat negatieve gedachtes niet per se kloppend zijn.

3) herschrijf de werkelijkheid realiteit door een nieuwe interpretatie vanuit verschillende invalshoeken te geven aan de situatie.

 

Voorbeeld oefening: voldoening krijgen

Ik geef één voorbeeld van een oefening uit het boek.

Heb je dat ook wel eens dat je geïrriteerd bent door iemand, of boos, doordat die persoon in jouw ogen je onrecht heeft aangedaan?

Stel dat jij met een persoon door wie je geërgerd bent met z’n tweeën in vergadering zitten. Dus met meer personen aanwezig dan jullie tweeën.

En stel je voor; je bent op dat moment zo geïrriteerd dat je het niet kan laten om het onrecht, wat jou door die persoon is aangedaan, te benoemen.

Het irriteert je zo, je moet er gewoon iets van zeggen. Je hele lichaam schreeuwt om genoegdoening.

Wat je zal merken dat je jezelf hierdoor alleen maar meer in de nesten werkt. Het stomme is dat in zo’n situatie die ander er juist een hogere gunfactor krijgt door jouw optreden. Dit komt doordat je charisma verdwijnt zodra je misnoegen voelt.

Zie je de situatie voor je? Herkenbaar? Wel eens een vergelijkbare situatie gehad?

Cabane heeft een mooie oefening om dit te verhelpen. (en ja misschien lijkt hij raar, maar probeer het maar eens – hij werkt verdraaid goed –

 1. denk aan de persoon die je kwaad heeft gemaakt
 2. neem een leeg vel papier en schrijf een brief aan die persoon, met daarin alles, maar dan ook echt alles, wat je zou willen dat je die persoon gezegd had. Je hebt niets te verliezen. Schrijf alles. en zorg dat je het met de hand uitschrijft – niet typen of op je smartphone doen.
 3. Als je alles helemaal uit je systeem hebt weggeschreven en alles staat op papier, leg de brief dan even weg.
 4. Neem een nieuw leeg vel, en schrijf het antwoord precies zoals jij zou willen dat die persoon antwoord. Je mag het helmaal maken zoals jij het wil hebben – dat ze verantwoordelijkheid nemen voor hun acties, dat ze je ongenoegen erkennen en dat ze hun verontschuldiging aanbieden, misschien wel smeken om vergiffenis. Alles wat je wil. Een verklaring waarom ze het deden hoeft niet, gewoon een excuses en erkenning is het belangrijkste. Het is jouw fantasie, laat die lekker op de loop en beslis wat jij echt wil horen.

(Natuurlijk is het lastig om deze stappen tijdens de vergadering zelf te doen. Dus tijdens de vergadering, moet je dan maar even op je handen gaan zitten ofzo.)

Dit mag misschien heel raar en gek aanvoelen, maar onze hersens zitten nu eenmaal in elkaar dat ze verbeelding makkelijk accepteren als werkelijkheid. je kan jezelf makkelijk voor de gek houde – doe het op een manier waar je wat aan hebt…

 

Rest van de het boek

De rest van het boek is ook briljant, en gaat nog veel dieper.

Het boek gaat verder in op hoe je je een interne gesteldheid kan trainen, zodat je charismatisch wordt, het beschrijft de verschillende type van charisma en wanneer je welke moet inzetten. Verder  staan de hoofdstukken boordevol tips over luisteren, spreken, presenteren, eerste indrukken en lichaamstaal – alles wat je moet weten om charismatisch te worden.

 

Wil je dit boek ook?

Ik ben dit boek aan het kapot lezen en gun jullie ook die mogelijkheid. Dus ik geef twee boeken weg, en die verloot ik onder de mensen die een reactie plaatsen onder dit blog. Maar niet zo maar een reactie. Ik wil heel graag van jullie weten wat een favoriet boek is waar jullie heel veel (praktische) wijsheid uit gehaald hebben.

Dus laat weten, hier beneden in de comments, welk boek jou veel praktische wijsheid heeft gegeven, en wie weet krijg je dan The Charisma Myth -master the power of Personal Magnetism” door Olivia Fox Cabane op je deurmat!

 

 

One more thing!

Oja en ik heb nog een andere give-away —> Om te vieren dat ik Final Spreker op Jaarcongres Finance Transformationafgelopen zaterdag in het FD genoemd werd als spreker voor het Jaarcongres Finance Transformation geef ik iets weg! Ik stond genoemd als “topdenker” temidden van lang gevestigde sprekers en de innovatiefste CFO’s. Vroeger had ik niet gedurfd om zoiets te vieren, nu heb ik geleerd om mooie momenten te vieren, en te delen. Dus … hoe vier ik dit? door een give-away!

Wil je in jouw organisatie eens een In-comapny Masterclass Disruptive Mindset twv EUR 3.000?

Maar dan gratis? Heeft jouw team een boost nodig om eens groot te denken? zitten jullie af en toe te veel vast in de status quo? Doe dan mee aan de wedstrijd, en wie weet win je er eentje! KLIK HIER om mee te doen.

 

 

 

By | 2018-01-06T21:53:12+00:00 October 20th, 2015|Uncategorized|14 Comments

About the Author:

Avatar for Peter Clausman
Peter Clausman helpt mensen binnen organisaties, die zien dat het beter kan, om hun visie en ideeën te realiseren. Peter gelooft dat deze mensen cruciaal zijn voor de toekomst van de organisatie. Meer tips over hoe jij het verschil kan maken? Leer hoe je ruimte en steun krijgt voor wat jij echt wil in je organisatie

14 Comments

 1. Avatar for Peter Clausman
  Diana van den Heuvel October 21, 2015 at 7:31 am - Reply

  Hoi Peter,

  Hoe boeiend het is om te weten hoeveel impact non verbale communicatie heeft. Ik kan iedereen het boek van Remco Claassen aanraden: De essentie van leiderschap. Hierin wordt ingegaan op waarom non-verbale communicatie deze impact heeft, hoe het werkt met het menselijk brein.

  Ook heel goed in dit boek is dat je leert een persoonlijk mission statement te maken. Beredeneerd van uit de energiewoorden die echt jouw ‘eigen ik’ weergeven. Authentiek, dus nog een raakvlak met het boek over Charisma. Na dit boek ben ik me meer gaan verdiepen in de impact van non verbale communicatie en als je dan op you tube met diverse voorbeelden geconfronteerd wordt wat alleen al gebarentaal op een podium voor impact heeft, ben ik dus ook zeer geboeid door jouw blog over het boek Charisma.

  • Avatar for Peter Clausman
   Peter Clausman October 21, 2015 at 6:00 pm - Reply

   Hey Diana,

   Wat een mooie tip om te delen. Mooie aanvulling op dit Charisma boek! En ik ben helemaal fan van de persoonlijke mission statement -niet alleen voor jezelf, maar ook om mandaat te krijgen.

 2. Avatar for Peter Clausman
  Annedien Hoen October 21, 2015 at 7:41 am - Reply

  Voor mij was een life changing boek “The Big Leap” van Gay Hendricks. (Waag de Sprong in het Nederlands) cheesy titel en flaptekst (zoiets als: “Dit boek is voor jou als je denkt dat je het niet nodig hebt”, dus mij had ‘ie ermee 😉 maar gaat erover dat de meeste mensen niet vanuit hun ware talent leven en zichzelf begrenzen omdat ze in hun jeugd signalen hebben gekregen waar ze zich iets van aan hebben getrokken. Dat je lastig was, of een ander persoon in het gezin niet mocht overschaduwen. We doen in ons latere leven vaak wel waar we goed in zijn, maar niet waar we geniaal in zijn. Het boek helpt je om je ‘zone of genius’ te vinden en daar vanuit te blijven handelen en het te herkennen als je jezelf begrenst en saboteert. En wat er opstaat klopt; als je denkt dat je het niet nodig hebt: think again! Bovendien word je een methode aangereikt om in Einstein-tijd te leven in plaats van in Newton-tijd. Klinkt goed, toch?

  • Avatar for Peter Clausman
   Peter Clausman October 21, 2015 at 6:06 pm - Reply

   Hey Annedien,

   Klinkt heel goed! Ga ik zeker lezen!
   Interessante flaptekst… lijkt me frustrerend voor een schrijver. Dat je iets voor een publiek schrijft dat niet weet dat ze je boek moeten lezen… Maar bij jou werkte het dus gelukkig wel. ‘Zone of Genius’ – klinkt heel goed.

 3. Avatar for Peter Clausman
  Riet de Vlieger October 21, 2015 at 11:59 am - Reply

  Hallo Peter,
  Er zijn diverse boeken waar ik veel aan heb gehad:
  The power of now | Eckhart Tolle
  The artists’ way | Julia Cameron

  Beide over het ongelooflijke belang van het hier en nu. Dat lees ik ook weer in jouw stuk over charisma. Ik ben wel benieuwd naar het boek…

  groet, Riet de Vlieger

  • Avatar for Peter Clausman
   Peter Clausman October 21, 2015 at 6:12 pm - Reply

   Hey Riet!

   Ik ben heel benieuwd naar Julia Cameron. En inderdaad vond ik het Charisma boek interessant, omdat het heel erg over het hier en nu gaat. Visualiseren en mediteren lijkt het wel.

 4. Avatar for Peter Clausman
  Jeroen Clausman October 21, 2015 at 2:35 pm - Reply

  “Vier Vragen Die Je Leven Veranderen” van Byron Katy.
  Byron Katy, heeft net zoals Eckhart Tolle vanuit een diepe depressie van het ene moment op het andere een soort staat van verlichting bereikt. Ze heeft zich ook afgevraagd wat er veranderd was dat haar kijk op de wereld ineens zo anders was geworden, en kwam ongeveer tot dezelfde conclusie: dat het je gedachten zijn die je uit het hier en nu halen en die de grootste ellende veroorzaken.
  Ze heeft ook een methode bedacht om die gedachten onschadelijk te maken, en die beschrijft ze in haar boek. Heel praktisch toepasbaar, en vooral de laatste vraag dat je gedachten op verschillende manieren moet omdraaien geeft mij althans vaak heel veel inzicht.

  • Avatar for Peter Clausman
   Peter Clausman October 21, 2015 at 6:15 pm - Reply

   Hey Pa,
   Ben heel benieuwd naar het boek! Krachtig dat ze verlichting praktisch maakt.

 5. Avatar for Peter Clausman
  Maarten Fijnaut October 21, 2015 at 5:53 pm - Reply

  He Peter,

  Wat ben je toch een fijne gozer!
  Mijn beste boek is en blijft het levensverhaal zelf. Heerlijk om iedere dag weer een nieuwe pagina te hebben die je zelf mag schrijven. Te gek veel ervaringen zitten erin, vol met mooie mensen en gebeurtenissen. Maar ook tegenvallers en tranen, tjee… die leveren vaak ook veel op. En toch ook weer fijn om af en toe een hoofdstuk definitief dicht te slaan en gewoon weer met een schone lei te beginnen. Het einde boeit me overigens niet zo, gaat om de pagina waar ik nu zit. Die probeer ik ten volle te ervaren…

  Blijft toch een best seller trouwens, wel apart voor zo’n concert des levens, waarvoor niemand een program krijgt 🙂

  Enjoy your day!

  Maarten

  • Avatar for Peter Clausman
   Peter Clausman October 21, 2015 at 6:35 pm - Reply

   Hey Maarten, ook fijne vent!
   Leuk als je zo’n blog hebt, he? kan je lekker dingen weggeven!
   Ga je ooit een boek schrijven? Interessant dat je hier het boek van het leven noemt. Terwijl je heel veel boeken van review voorziet bij managementboek.nl! Mooi!

 6. Avatar for Peter Clausman
  Valentijn October 21, 2015 at 6:16 pm - Reply

  Hi Peter,
  Echt heel inspirerend… nee life changing was het boek van Brene Brown (de kracht van de kwetsbaarheid) over de moed die je moet hebben om niet perfect te willen zijn. Haar quote – die weer van Rooseveld komt – over de man in de arena brengt het leven zo treffend in beeld. Het gaat over moed om te veranderen, de stappen die daarbij horen en het leed dat je daarbij kan overkomen, of het zoet dat je mag proeven. Maar voor mij is het bovenal een belangrijke gids gebleken die heel mooi omschrijft hoe je daadwerkelijk kunt loslaten om je echte passie en energie te herontdekken. Behalve zwaar filosofisch – je hoort het al! – is het ook heel leuk omdat ze zoveel voorbeelden van hele gewone mensen met evenzo gewone problemen prachtig weet te ontleden. Grappig dus soms omdat je het direct herkent – om met Cruijff te spreken – je gaat het pas zien als je het doorhebt.

  • Avatar for Peter Clausman
   Peter Clausman October 21, 2015 at 6:33 pm - Reply

   Hey Valentijn!

   Je bent echt een voorbeeld over hoe sterk kwetsbaarheid kan zijn. En hoe sterk je daarin kan staan. Daarin ben je echt een voorbeeld. Thanks voor de tip!

 7. Avatar for Peter Clausman
  Edo van der Zouwen October 22, 2015 at 9:37 am - Reply

  Dag Peter,

  Bedankt voor je boekentip. Klinkt erg interessant! Boek waar ik veel inspiratie heb uitgehaald is The Happiness Advantage.van Shawn Achor. Blijkt zelfs vertaald te zijn 🙂 (“De voorsprong van geluk”).

  Belangrijkste les is wel dat geluk tot succes leidt, en niet andersom zoals iedereen eeuwenlang heeft gedacht (en velen nog steeds denken). Dit is een belangrijke leidraad geworden bij het maken van keuzes zoals bijvoorbeeld in werk-privé balans.

  Het bevat naast nuttige theorie en resultaten van onderzoeken ook allerlei leuke en inspirerende verhalen en tips. Eentje die me nu te binnen schiet: doe elke dag iets onverwachts aardigs voor mensen die je totaal niet kent, dat geeft jou een goed gevoel. Leuke invulling van: “Geven is het nieuwe krijgen”.

  • Avatar for Peter Clausman
   Peter Clausman October 22, 2015 at 11:43 am - Reply

   Mooi! Geven is het nieuwe krijgen! Leuk voorbeeld. Ik moet zeggen dat ik ook blij word van het geven van boeken! Eens kijken of ik dat meer kan doen. En heel erg veel dank voor jouw boekentip! Kende ik helemaal niet en klinkt als een heel waardevol inzicht.

Leave A Comment