fbpx

Groei in leiderschap en impact

Klaar voor een stap in leiderschap?

Er werd over Stijn gesproken. De vraag was: Was hij nou wel aan deze stap in leiderschap toe of niet? Door de fusie waren er zwaardere posities ontstaan die ingevuld moesten worden. De directie had een afweging te maken. Ze zagen dat Stijn in zijn huidige werk goede resultaten haalde, en dat hij veel in zijn mars had, maar was dit ook de man die ze nodig hadden op de nieuwe zwaardere plek?

Hij had een goede band met zijn team, en zorgde heel goed voor hen. Het team onder hem bloeide op. Maar telkens als het echt te zwaar werd ging hij bijna kopje onder. Hij maakte werkweken van makkelijk 60 uur, en dat met een jong gezin. Wanneer zijn team te veel werk had zat er een patroon bij hem. In plaats van lastige keuzes maken, zoals het schrappen van werk nam hij het werk over. Hij probeerde het steeds op te lossen, door zelf harder te werken. Dan liepen zijn werktijden nog meer op. Dit gebeurde net iets te vaak. En wanneer het bij hem dan de spuigaten uitliep, moest zijn manager ingrijpen om alles weer op de rails te krijgen.

Kon hij dit patroon loslaten, en kon hij in plaats van het probleem overnemen de kern van het probleem op lossen?

Ik zie mensen vaker groeien uit het patroon waar ze in. Dus ik weet zeker dat mensen kunnen groeien in dit soort rollen. Sterker nog het is menselijk om te groeien.

Hoe gaat zo’n groeispurt nou in zijn werk?

Wat je hier bracht brengt je niet verder

Een van de  ‘regels’ van groei is die van transformatie: om verder te komen kan je niet op dezelfde manier verder gaan als hoe je tot dit punt bent gekomen. In het kort: wat je hier bracht, brengt je niet verder. In Stijn zijn geval betekent het dat hij niet alleen maar werk kan overnemen. Hij zal een andere aanpak nodig hebben. Hij zal bijvoorbeeld moeten kiezen om sommige brandjes juist niet te blussen, en meer van zijn tijd en energie (en dat van zijn team) moeten dirigeren naar structurele oplossingen. Hiermee komen we bij wat dat voor hem betekent.

Transformatie betekent oude verdedigende patronen loslaten

Het was een patroon van Gijs om dan maar alles zelf op te lossen en harder te werken. Dit is ontstaan doordat hij vroeger hier succes mee had. Door het succes is heeft hij zich dit eigen gemaakt en is het een patroon geworden waar hij op steunt, sterker nog het is een gedrag dat hij automatisch en onbewust doet. Het zal lastig worden om juist in situaties van stress van deze patronen bewust te zijn en helemaal om deze patronen juist dan los te laten en te vervangen voor een gedrag wat ongemakkelijk voelt, maar wel adequater is.

Transformatie betekent jezelf anders identificeren

Dit adequatere gedrag voelt onzeker, het voelt als minder grip, want het oude gedrag voelde voor je alsof je grip op de situatie had. Ieder mens heeft behoefte om wel gevoel van grip te hebben, of tenminste duidelijke uitgangspunten waarop hij kan bouwen. Deze oude patronen versterkten namelijk een verhaal in je: “ik ben iemand (lees: ik heb grip en invloed en ben van waarde) omdat ik ingrijp en mijn team ontlast. Ik ben de steun en toeverlaat van het team, als ik dit niet doe dondert het soepie in elkaar.” Dit verhaal over jezelf is niet iets waar we heel bewust van zijn, maar het is ons onbewuste identiteit. En identiteit is iets waar we houvast aan hebben.

Twijfel

Als je besluit of gedwongen wordt door een crisis dat het oude niet meer werkt en je op zoek gaat om nieuw adequater gedrag te ontwikkelen dan valt de steun die je aan dit oude verhaal had weg. Het is buiten je comfort zone, het voelt bijna als een existentiële angst: wie ben ik nog als ik dat niet bent? Het ongemak van de twijfel slaat toe.

Wanneer je krachtig genoeg bent om in deze twijfel te blijven zonder houvast te dzoeken, merk je dat de modder in het water langzaam naar de bodem zakt en helder water overblijft. Hier kan je helderheid krijgen op je diepere drive – je bedoeling.

Weer houvast

Nu deze houvast wegvalt, heb je ergens anders houvast aan te vinden. Dit betekent dat je houvast hebt te vinden in een ander verhaal. Wat ik in mijn programma’s zie is dat iedereen houvast kan vinden aan een diepere drive, hun bedoeling. Door deze helder te maken voel je gronding, krijg je meer vertrouwen te acteren op nieuwe manieren. Door deze helder te maken verschuift je identiteit van houvast in je omgeving naar houvast aan jezelf en een onafhankelijke blik.

Weer in verbinding vanuit je krachtige nieuwe identiteit

Vanuit deze onafhankelijke, rustige  en krachtige identiteit kan je op een veel neutralere manier verbinding maken met de situatie. Waar je voorheen ‘iets van je omgeving nodig had’ om iemand te zijn, en daardoor meer aan het trekken, duwen, schuilen of vluchten was, kan je nu stevig staan en vanuit daar met een open vizier de situatie bekijken. Vanuit hier kan je veel meer ongemak dragen en omgaan met ambigue en onzekere situaties, zonder dat het jou uit balans haalt.

Door de combinatie van rustige, krachtige identiteit en deze open verbinding ben jij degene en overzicht heeft en mensen mee kan nemen in een nieuwe richting. Je bent nu makkelijker een baken in plaats van een werkpaard.

Hoger niveau van complexiteit

Het gevolg is dat na zo’n stap te hebben gemaakt leiding kan nemen op een hoger niveau van complexiteit, dynamiek en hogere belangen. Je capaciteit om ongemak te verdragen, de mensen bijeen te houden, te richten op datgene dat belangrijk is, tegenstrijdigheden kunnen bevatten is vergroot.

Je hebt meer inzicht en vertrouwen gekregen in jezelf, en je maakt een grotere impact op je omgeving.

Continu stappen

Deze stappen van transformatie gebeuren meerdere keren in je leven. Soms zijn het kleine shifts, soms is een wereld van verschil.

Niet iedereen maakt deze stappen zo veel. Er zijn velen die blijven hangen op een bepaald plateau. Anderen gaan het leven echt aan en gaan deze ontwikkelingen steeds aan. Daarmee eren ze hun authenticiteit, en hun bedoeling. Het is niet een makkelijker leven, zeker niet op korte termijn. Op de lange termijn doet het wel meer recht aan jezelf, kan je rechter op lopen, niet gebukt gaan doordat je vast zit op een plek waar je niet hoort, kijk je het leven recht aan met een twinkel in je ogen.

Als je deze weg wil gaan – dan loop je de weg van de maverick en help ik je graag bij zo’n stap in je leiderschap.

Wil je zelf aan de slag, plan dan eens een kennismakingsgesprek.

Dan kunnen we kijken wat jouw potentie tegenhoudt, en hoe jij nog krachtiger en authentieker leiderschap kan nemen.

By | 2022-06-04T11:31:00+00:00 March 2nd, 2022|Uncategorized|0 Comments

About the Author:

Avatar for Peter Clausman
Peter Clausman helpt mensen binnen organisaties, die zien dat het beter kan, om hun visie en ideeën te realiseren. Peter gelooft dat deze mensen cruciaal zijn voor de toekomst van de organisatie. Meer tips over hoe jij het verschil kan maken? Leer hoe je ruimte en steun krijgt voor wat jij echt wil in je organisatie

Leave A Comment